Ekocentrum

27. 2. 2020

Jaro v zahradách čekání na včely

Letos přišlo jaro do zahrad už v lednu, pokud bychom se orientovali podle kvetoucích sněženek a talovínů. Ačkoli tato zima byla extrémně teplá, nejedná se o nějakou výjimku, tyto květiny věrné svým jménům „talovín zimní“ a „sněženka podsněžník“ kvetou v zimě vcelku běžně. Na naší zahradě čekají už od února ale také primulky a plicníky na první čmeláky a včely. Také vy si můžete všimnout, kdy se objeví první čmeláčí královny a začnou hledat na vaší zahradě opuštěné myší díry, aby tam založily hnízdo. Jako první opylovači se na jaře objevují také nejrůznější samotářské včely – pískorypky a zednice. Žije jich u nás několik set druhů, ale v posledních 50 letech z České republiky zmizelo už 146 druhů těchto roztomilých včelích stvoření. Útočiště před chemií ze zemědělského „hospodaření“ mohou najít právě na vaší zahradě. Podpoříte je také stavbou hmyzího domku, který si můžete sami vyrobit na připravované výstavě „Proměny krajiny – Je to ve vašich rukou“, která začne v Muzeu Říčany 26. dubna.

Už v sobotu 4. dubna se s námi můžete vypravit za rozkvetlými sasankami a dymnivkami a bzučícími čmeláky do přírodní rezervace Mýto u Nedvězí. Sraz je v 9:30 na hřišti v Nedvězí v ulici Hájová.

Kateřina Čiháková

Hledáme nové krmiče našich zvířátek na Dvorku!

Máte s dětmi rádi zvířata, ale nemůžete nebo nechcete si pořídit domů zvíře vlastní? Využijte jedinečné možnosti rozšířit řady našich krmičů dobrovolníků na Dvorku! Společně se staráme o králíky a slepice (a také kachnu) na Dvorku naproti muzeu.

Je nás několik rodin, takže se v průběhu týdne střídáme, není to tedy zdaleka tak náročné, jako kdybyste měli zvířata vlastní a museli o ně pečovat každý den.

Odměnou za vaši pravidelnou péči vám bude možnost přímého kontaktu se zvířaty, sem tam nějaké to vajíčko od našich slepic, volný vstup na dvorkové akce muzea a další radosti.

Chcete se k nám přidat? Ozvěte se koordinátorce komunitního chovu Lence Wernerové na telefon 722 074 772 nebo na e-mail eko.ricany@post.cz

Kateřina Čiháková

Pozvánka na dobrodružný jarní úklid

Vážení příznivci dobrodružných úklidů, jelikož jsme v minulém roce měli z našeho společného zásahu dobrý pocit, dovoluje si vás Ekocentrum Říčany pozvat na další akci. Sejdeme se 4. dubna v 9:30 na hřišti u Mlýnského rybníka. Budeme pokračovat tam, kde jsme minulý rok přestali, a vydáme se nahoru proti proudu Říčanského potoka. Děti jsou vítány, holínky doporučovány, neoprény tolerovány, pracovní rukavice a pytle zabezpečeny a vy všichni očekáváni!

Martin Karáč

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena