EKOCENTRUM ŘÍČANY

19. 8. 2015

Přírodovědné kroužky v muzeu

Od září se opět můžete těšit na přírodovědné kroužky pro děti, které připravuje Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany.

Kroužek pro děti od 6 do 9 let bude v úterý odpoledne, kroužek pro děti od 10 do 15 let ve čtvrtek. Přihlášky a informace najdete na webových stránkách muzea a Ekocentra Říčany.

 

Pečujeme o zvířátka

Tento školní rok budou probíhat pravidelná setkání pro rodiče s dětmi u našich domácích zvířat. Děti si budou moci pohladit králíčky, nakrmit slepice – a možná najdeme i čerstvě snesené vajíčko. Budeme si vyprávět o domácích zvířatech, co jedí, jaká mají mláďátka, čím jsou člověku užitečná.  Při každém setkání se dovíme něco nového, zahrajeme si také hry, někdy si i něco vyrobíme. Vstupné 50Kč na rodinu bude použito na provoz komunitního chovu (krmení, očkování apod.)

Komunitní chov domácích zvířat Ekocentra Říčany najdete naproti Muzeu Říčany. Setkání u zvířátek bude probíhat každé úterý od 16 hodin do 17 hodin. V případě nepříznivého počasí se setkání ruší (aktuální informaci najdete vždy na webu Ekocentra Říčany).  

Pokud se chcete spolu s námi o zvířata pravidelně starat, kontaktujte nás na  katerinacihakova@seznam.cz.

 

Ukázkové hodiny přírodovědných kroužků a setkání se zvířátky můžete zdarma navštívit během Týdne volného času a sportu od 5. září do 12. září.

 

Komunitní kompostér

Máte zájem kompostovat a nemáte příležitost? Ekocentrum Říčany nabízí zájemcům možnost kompostovat domácí bioodpad na pozemku naproti muzeu.

Zároveň nabízíme možnost odebírat použitou podestýlku od králíků – vhodné jako výplňový materiál pro zakládání vyvýšených záhonů, nebo jako mulč ke keřům na zimu. Pokud máte zájem, kontaktujte nás na eko.ricany@post.cz.

 

 

Mezinárodní noc pro netopýry

11. září v 18:00 na Říčanské hájovně

 

Přednáška s ukázkou živých netopýrů. Seznámíte se s běžnými druhy našich netopýrů, jejich zvyky, péčí o mláďata, lovem a úkryty. Dozvíte se, jak zachovávat úkryty netopýrů při zateplování staveb nebo při zásazích do zeleně. V případě příznivého počasí proběhne odchyt netopýrů.

Přednášku povede Radek Lučan z České společnost pro ochranu netopýrů.

Vstupné 30Kč

 

Kosení louky u Vojkova

 

Již 13. rokem proběhlo kosení druhově bohaté podmáčené louky u Vojkova za účasti členů Ekocentra Říčany a dalších dobrovolníků. Na louce každoročně kvetou chráněné rostliny – tři sta prstnatců májových a další vzácné vlhkomilné rostliny.

Letos louka vůbec podmáčeně nevypadala, ale cvrčelo tu spousta kobylek a kvetly bukvice, tužebníky a jiné léčivky.

Abychom věděli, jaký „poklad“ tady pravidelným sekáním udržujeme, zapsali jsme letos všechny druhy rostlin na trvale vyznačených metrových čtvercích – roste tu běžně až 35 druhů rostlin na metr čtvereční. Taková diverzita rostlin nabízí množství úkrytů a potravy mnoha druhům motýlů, brouků a jiným bezobratlým.

Díky horkému počasí se podařilo usušit během dvou dnů seno, které použijeme při našem komunitním chovu domácích zvířat jako krmení a podestýlku pro králíky a slepice. Děkujeme všem zúčastněným hrabáčům a obětavým obracečům sena.

Budeme rádi, když se k nám příští rok přidáte - přijdete se s námi podívat v máji na rozkvetlé prstnatce a v červenci se protáhnete při hrabání louky.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena