EKOCENTRUM ŘÍČANY

2. 10. 2015

Biomaso ze Sasova, Mléko od lokálních producentů, Přírodovědné exkurze, Výstupy z exkurzí, Dobrovolníci z English College v Říčanech, Den stromů na Říčanské hájovně

Biomaso ze Sasova

Na základě naší loňské exkurze do Biofarmy Sasov u Jihlavy jsme se snažili přiblížit maso přeštických biovepříků i do Říčan, což se povedlo. Jedná se o pro nás nejbližší masnou biofarmu.

 

Proč se zajímat o biomaso?

Protože prasata z biochovu se mají celý život hezky. Přirozeně zůstávají daleko delší dobu s matkou, mohou se rochnit v hlíně, pobíhat mezi stromy. Zkrátka a dobře jsou naplněny jejich základní potřeby.

 

Mléko od lokálních producentů

Pokud nejste masožrouti, je tu možnost objednávat si mléko od lokálních producentů, kteří ve většině případů dovezou mléko, případně mléčné výrobky až do domu. Podporujete tím drobné zemědělce ve svém okolí a není třeba dovážet mléko z velké dálky.

 

Kontakty na producenty najdete na webu Ekocentra Říčany. Víte-li o dalších výrobcích, budeme rádi, když nás na ně upozorníte.

 

Alžběta Macková

autor: archiv Ekocentrum

Přírodovědné exkurze

pátek 9. 10. v 9:00

Říčanská hájovna

 

Zveme pedagogy mateřských škol i další zájemce na poslední z cyklu přírodovědných expedic v tomto roce. Tentokrát vyrazíme na houby do okolí Říčanské hájovny a budeme je zkoumat s odborníkem – mykologem Janem Borovičkou až do 14:00.

Dozvíte se nejen, které houby jsou jedlé a které jedovaté, ale zaměříme se i na jejich další nezvyklé vlastnosti, včetně schopnosti akumulace kovů. Prozkoumáme, které houby napadají stromy a které naopak stromům umožňují čerpat vodu a živiny z okolí. Ukážeme si, jak téma houby začlenit do činností v mateřské škole a jaké pomůcky a hry lze využít.

 

Výstupy z exkurzí

 

Při exkurzích a přednáškách v tomto roce měli účastníci možnost pozorovat živočichy v jejich prostředí a seznámit se také s metodami jejich odchytu. Připravujeme výukové plakáty pro školy, které budou opět zaměřené na druhy, které se vyskytují přímo v okolí Říčan.

Letos budou zaměřeny na jarní byliny, motýly, ptáky a plazy. Pokud o ně máte zájem, kontaktujte nás na eko.ricany@post.cz. Exkurze i výukové plakáty jsou letos opět finančně podpořeny Ministerstvem životního prostředí.

 

Lesy v okolí Říčan skrývají spoustu překvapení. Na své cestě na jih tudy táhnou například stovky králíčků ohnivých a dokonce i lelkové lesní. Lelka a netopýra velkého si mohli prohlédnout účastníci Mezinárodní noci pro netopýry.

autor: archiv Ekocentrum

 

Při exkurzi za plazy Říčanska nám nepřálo štěstí. Na rozdíl od loňského roku jsme se tentokrát na vybagrovaném Marvánku ani jinde nesetkali s želvou nádhernou, ani s užovkou obojkovou. Pokud jste někde v okolí Říčan želvu nádhernou pozorovali, můžete to zaznamenat na www.biolib.cz a kontaktovat nás nebo chovatele ve svém okolí, kteří by se mohli o želvu postarat. Tato všežravá želva původem ze Severní Ameriky pojídá ve svém okolí všechno živé – od vodních rostlin a pulců až po kachní vejce. Budeme rádi, když chovatele těchto želv ve svém okolí upozorníte na to, jak ničivé důsledky má vypuštění přerostlé "želvičky" do přírody.

autor: Christian Fischer

 

Vyhlašujeme pátrání po užovce hladké – pokud jste ji v Říčanech pozorovali, napište nám. Vyhledává hlavně osluněné skalky, kde loví ještěrky. Fotografie všech našich plazů si můžete prohlédnout až do konce října v Muzeu Říčany.

Kateřina Čiháková

Dobrovolníci z English College v Říčanech

Již podruhé se studenti Anglického gymnázia English College věnovali dobrovolné práci v okolí Říčanské hájovny – vysekali osikový nálet z lesní louky, zlikvidovali zhroucený zrezivělý plot u Srnčího paloučku, kosili v ořechovém sadu za Srnčím rybníkem. Studenti také pomáhali se dřevem pro Lesní klub Pramínek. Všem 42 studentům a jejich pedagogům děkujeme!

 

 

Den stromů na Říčanské hájovně

neděle 25. 10. od 14:00

 

Zveme vás na příjemné odpoledne v okolí Říčanské hájovny. Tentokrát bude zaměřené na stromy a jejich význam pro ptáky. Budete si moci sestavit budku nebo krmítko, získáte informace, jak je správně umístit a pečovat o ně.

Pro děti budou připraveny výtvarné dílny. Můžete se těšit na divadelní představení pro děti na motivy knihy Minimax a mravenec a na sítotiskovou dílnu s motivy stromů a ptáků – přineste si vlastní tričko.

Ukážeme si, které stromy a keře jsou pro ptáky atraktivní. U stánku České společnosti ornitologické se například dozvíte, jak předcházet úrazům ptáků při střetu s okny, nebo jak přilákat ptáky na vaši zahradu.

Dále připravujeme například moštování - přineste prosím padaná jablka, pokud jich máte nazbyt.

Oslava Dne stromů navazuje na tzv. stromkové slavnosti, které v českých zemích probíhaly každoročně od roku 1906 a byly při nich zasazeny desetitisíce stromů. Tato tradice byla obnovena v roce 2000 a Den stromů je připomínán 20. října, kdy nastává vhodná doba pro výsadbu. Oslovuje nás motto "Prostřednictvím stromů pomáháme lidem nalézt cestu k přírodě i k sobě navzájem".

 

Vyrostl vám na zahradě stromek ze zatoulaného semínka? Doneste malé duby, javory nebo lípy, které na jaře využijeme při obnově lesa ve spálené oplocence.

 

Dorazte pěšky, vlakem nebo na kole!

Parkování je omezeno pouze na ulice U Hřiště, U Zvoničky a u vlakové zastávky Světice.

 

Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena