EKOCENTRUM ŘÍČANY

27. 11. 2015

Brontosauří víkendovka v Říčanech, Za zvířátky na dvorek, Podzim v Ekocentru Říčany

Brontosauří víkendovka v Říčanech

 

30.10. - 1.11. se v Pramínku již potřetí sešla parta dobrovolníků z Hnutí Brontosaurus, aby nabídli svoji pomoc, prožili zajímavý víkend a něco nového se při tom naučili.

Co jsme dělali? Skládali dřevo, čistili okolí školky a vydláždili cestičku u komunitního chovu zvířat naproti muzeu. Ve volném čase jsme si zkoušeli jak plně prožívat přítomný okamžik, povídali si o vědomém prožívání i mnohém jiném.
Hnutí Brontosaurus tvoří převážně mladí lidé, kteří mají rádi aktivní přístup k životu a nejsou lhostejní ke svému okolí, respektují a ctí přírodu a kulturní bohatství a společně o ně pečují - jsme otevřená banda a víkendovky se konají celý rok - vyraž příště s námi! www.brontosaurus.cz

 

Jiří Zouhar

 

Za zvířátky na dvorek

Po dobu zimního času se nebudou konat kroužky pro rodiče s dětmi – za zvířátky na dvorek.

Avšak jakmile začne letní čas, opět se budeme pravidelně setkávat, společně krmit, hrát si, tvořit a objevovat. Nyní setkávání probíhalo v úterý od 16 do 17 hodin. Pokud o setkávání máte zájem, ale v jiný den či čas, budeme rádi, když nám dáte vědět a můžeme od jara kroužek dělat jindy.

 

Alžběta Macková

 

Podzim v Ekocentru Říčany

 

Letošní ročník Dne stromů na Říčanské hájovně byl zaměřený na význam stromů jako úkrytů a zdrojů potravy pro ptáky.  Snažili jsme se motivovat návštěvníky k výsadbě stromů a keřů, které poskytují plody - bobule, oříšky, díky kterým mohou na svou zahradu nalákat ptáky.

Návštěvníci mohli získat informace od České společnosti ornitologické a Záchranné stanice Vlašim o tom, jak předcházet úrazům ptáků, které způsobují zejména nárazy do skel. Na hájovně jsme vypustili do přírody uzdraveného puštíka.

Akce se konala ve spolupráci s Muzeem Říčany. N hájovnu přišlo přes 400 návštěvníků.

 

 

Spolu s panem zahradníkem Havlíčkem z firmy Arborn a dětmi z MŠ Zahrádka jsme dosadili 10 stromků do Aleje Říčaňáků. Byl mezi nimi také jedlý jeřáb a samozřejmě všechny druhy ovocných stromů, podle kterých jsou pojmenovány třídy v MŠ Zahrádka. Děti s napětím pozorovaly dospěláky, jak zápasí se zatloukáním kůlů v kamenité půdě, a s velkou vervou zasypávaly kořeny vysazených stromků směsí půdy a kompostu. Pan zahradník vysvětlil, kdy se stromky správně ořezávají, a při sázení ostříhal také poraněné kořeny. Budeme se těšit na jaro – na kvetoucí alej a na podzim čekat první úrodu.

Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena