EKOCENTRUM ŘÍČANY

31. 12. 2015

V minulém roce se členové Ekocentra Říčany opět snažili nabídnout zájemcům možnost, jak pečovat o cenné přírodní lokality ve svém okolí a dozvědět se více o přírodě kolem nás.

Proběhlo již tradičně kosení louky na Vojkově, s dobrovolníky z anglického gymnázia English College jsme sekali podrost v Ořechovce a s dětmi z Lesního klubu Pramínek tam pak vysévali travní směs.   

Pedagogové i veřejnost se mohli zúčastnit 7 exkurzí na zajímavé přírodní lokality (př. Vojkovská louka, PR V Mejtě), pro žáky ZŠ jsme připravili projektové dny, při kterých se dozvídali, jak přilákat ptáky a hmyz na školní zahradu a probíhaly také exkurze s ornitologem s ukázkou kroužkování ptáků.

 

Obyvatele Říčan bychom rádi inspirovali k zamyšlení nad tím, odkud pochází potraviny, které nakupují – zelenina, maso, mléčné výrobky či vejce. Na pozemku naproti Muzeu Říčany v Rýdlově ulici jsme proto začali s komunitním chovem drobných zvířat – slepic a králíků. Rodiny s dětmi a děti z přírodovědných kroužků se zde mají možnost dozvědět, co zvířata potřebují k spokojenému životu a vyzkoušet si péči o ně. Na našich webových stránkách informujeme, kde je možné získat potraviny od blízkých zemědělců.

Rádi bychom poděkovali za podporu Městu Říčany. Těšíme se, že v tomto roce rozšíříme náš chov o kachny – indické běžce a využijeme nově zakoupený sud na dešťovou vodu k zalévání keřů na pozemku.

Díky podpoře Ministerstva životního prostředí jsme v tomto roce připravili opět sadu výukových plakátů, tentokrát na témata: Jarní rostliny, Motýli, Plazi a Ptáci na Říčansku. Plakáty jsou připraveny v Muzeu Říčany - pro účastníky exkurzí zdarma, pro ostatní zájemce na prodej za 120 Kč/ks.

 

 

Setkání pro společný nákup místních potravin

 

Trápí vás, že některé potraviny se v Říčanech obtížně shání? Máte pocit, že není ve vašem okolí možnost nákupu potravin vyšší kvality za odpovídající cenu? Chcete zdravou zeleninu a ovoce z regionu?

Pokud ano, hledejte s námi společné možnosti pro odběr ovoce a zeleniny, pěstované bez zbytečné chemie, možnosti odběru potravin ve velkých baleních minimalizují množství odpadů, možnosti odběru masa a vajec od volně chovaných zvířat.

Zveme vás na setkání 17. 1. od 18 hodin do Muzea Říčany. Prosíme o nahlášení účasti na mail eko.ricany@post.cz. Pokud se schůzky nemůžete zúčastnit, neváhejte napsat a budete informováni o výsledcích schůzky a dalších aktivitách.

 

Na setkání se těší Alžběta Macková a Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena