EKOCENTRUM ŘÍČANY

26. 8. 2016

Prořezání Ořechovky, Na Dvorek za zvířátky, Lesní družiny, Exkurze na farmu

Prořezání Ořechovky

Alej Ořechovka u Srnčího rybníčku prokoukla. Majestátní ořešáky mají teď šanci dožít se dalších desítek let, byl proveden bezpečnostní a odlehčovací řez, takže teď stromy netíží proschlé větve a neměly by se jim dále rozlamovat koruny. Lidé, kteří tudy procházejí na procházku nebo sbírat ořechy, se již nebudou muset obávat, že jim při větrném počasí spadne proschlá větev na hlavu. Alej ořešáků je památkou na působení významného zahradního architekta Františka Thomayera v Říčanech. Vzrostlé stromy s dutinami dnes slouží jako úkryty pro řadu ptáků a netopýrů. Děkujeme firmě Arborn za odborné prořezání stromů a Městu Říčany za finanční podporu.

Péče o Ořechovku bude dále pokračovat, dobrovolníci se budou moci zapojit do sekání podrostu a také do výsevu lučních druhů do travnatých pásů v Aleji Říčaňáků v dalším roce. V současné době zakládáme na Dvorku u Muzea Říčany semenné porosty lučních rostlin. Tento projekt je realizován s finančním přispěním Středočeského kraje.                                                                          

Lesní družiny

Děti se vrací po prázdninách zpátky do lavic, ale stále mají každý všední den volné odpoledne, které mohou trávit venku v přírodě. Od září otevírá Ekocentrum Říčany lesní družiny na třech školách: ZŠ U Lesa, ZŠ Světice a ZŠ Tehov. Na ZŠ U Lesa bude probíhat lesní družina každé úterý od 14:00 do 17:00. Skupinu 15 dětí povedou Nicol Schejbalová a Jirka Hrdonka. Děti můžete přihlásit na e-mailu  barbora.smetankova@lesniklubpraminek.cz.  

Hledáte zajímavá místa, kam vyrazit s dětmi? Děti a průvodci z lesních družin budou své zážitky z přírody, pozorování zajímavých živočichů a tipy na vycházky sdílet na interaktivní mapě Kam do přírody na Říčansku, kterou najdete na http://ekoricany.org/priroda.

Tento projekt je realizován s finančním přispěním Středočeského kraje.

                                                                               

Na Dvorek za zvířátky

Kdy: úterý 16:00-17:00 (září – říjen, duben-červen)

Zveme vás na Dvorek naproti muzeu na kroužek pro rodiče s dětmi.  Děti si budou moci pohladit králíky a nakrmit slepice z komunitního chovu Ekocentra Říčany. Při každém setkání se dozvíme něco nového, zahrajeme si hry, někdy si i něco vyrobíme.  Není potřeba docházet pravidelně, přidejte se k nám kdykoli. Jednorázový vstup je za 50 Kč na rodinu. Peníze ze vstupného používáme na úhradu krmení a veterinární péče.

Těšíme se na setkání s vámi!

 

Exkurze na farmu

Tentokrát se vypravíme na farmu Otryby, která do Říčan dodává kuřecí maso a dále na Biofarmu Sasov. Exkurze proběhne v sobotu 24.9. – čas odjezdu bude upřesněn na www.ekoricany.org. Přihlásit se můžete na emailu jimedobre.ricany@gmail.com.

Na Biofarmě Sasov si budeme moci prohlédnout venkovní chovy přeštických prasat, masného skotu a koní. Dále se podíváme do sušárny bylin a konopí, zelinářské zahrady a bioplynové stanice. Budeme mít možnost ochutnat faremní produkty a zakoupit si je v obchůdku. Děti se mohou vyřádit na hromadách slaměných balíků.

Děkujeme Městu Říčany za finanční podporu, která nám umožní pokrýt část nákladů na autobus.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena