EKOCENTRUM ŘÍČANY

27. 10. 2016

Dejme šanci motýlům a mateřídoušce

sobota 5. listopadu od 9:00 do 17:00

 

Násep neboli "pešuňk" nad ulicí u Trati je oblíbeným místem pro sběr šípků. V létě se tam můžete vydat na ostružiny nebo višně, nebo třeba pozorovat motýly. Místo bylo v minulosti udržováno lidmi, kteří sem chodili na trávu pro králíky, ale poslední desetiletí zarůstá křovinami a náletovými stromy. V 50. letech zde pan Petříček chytal různé druhy modrásků, nejspíš také proto, že zde žijí různé druhy lučních mravenců, na kterých závisí jejich housenky. Stále tu v létě uvidíte kvést hvozdík, čičorku, krvavec, svízel syřišťový, kozí bradu nebo chrastavce, ale jsou to jen nepatrné zbytky dřívější rozmanitosti.

Ekocentrum Říčany se o místo začíná starat právě teď, aby keře a stromky nepohltily poslední zbytky květnatých trávníků. V říjnu jsem spolu s řadou místních nadšenců začali. Nyní Vás, ve spolupráci s firmou Arborn a Hnutím Brontosaurus, zveme na brigádu. Budeme řezat a odklízet keře, k dispozici budou pracovní rukavice, sekeromotyky, nůžky, křovinořezy a pily. Pokud můžete přinést vlastní nářadí, budeme moc rádi.

Chceme zde udržovat mozaiku květnatých trávníků, křovin (šípků a ostružin) a ovocných stromů, která bude útočištěm pro motýly. Celý násep chceme zprůchodnit, aby sem mohli lidé chodit na procházku, venčit psy nebo sáňkovat ze svahu dolů.

 

Kontakt:  katerinacihakova@seznam.cz, tel. 607 082 356

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena