Ekocentrum Říčany

19. 8. 2013

Ekocentrum už má program na září

Přírodovědný kroužek – ukázka činnosti

pondělí 9. 9. v 16.00, sraz u Muzea Říčany

V Týdnu volného času a sportu proběhne ukázková hodina přírodovědného kroužku. Přijít mohou rodiče s dětmi od 6 do 9 let.

Činnost kroužků se bude prezentovat i na Indiánském létě 21. září na Jurečku, kde členové kroužku představí výsledky svého zkoumání rybníků Jureček a Marvánek. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet odběr planktonu a určování vodních organismů pod mikroskopem.

Kontakt: Kateřina Čiháková (tel. 728 215 175)

 

 

Den bez aut

Den bez aut si připomeneme v pátek 20. 9. 2013 jako jednu z říčanských aktivit v rámci Evropského týdne mobility.

Hravé dopoledne na náměstí připravují žáci a učitelé 1. Základní školy Říčany. Zábavně-naučný program, interaktivní soutěže pro děti a ekoporadnu pro veřejnost zajistí Ekocentrum Říčany, Muzeum Říčany a město Říčany.

 

Sekání louky u Vojkova

 

Foto: M. Paďourová

Členové a příznivci Ekocentra Říčany pečují o druhově bohatou louku u Vojkova. Tato podmáčená louka je jedinečná na Říčansku výskytem vstavačovitých rostlin a kosatce sibiřského a řady bezobratlých živočichů. Bez pravidelného kosení a odstraňování pokosené biomasy by louka zarostla tužebníkem a kopřivami. Díky letošnímu horkému počasí se nám letos podařilo nasušit seno, které bylo z louky odvezeno říčanským chovatelům a poslouží jako krmivo pro koně, oslíka a ovce. Děkujeme všem, kdo se účastnili sekání, hrabání a obracení sena v úmorném vedru. Pokud byste se chtěli zapojit do těchto a dalších aktivit Ekocentra, kontaktujte nás na e-mailu: eko.ricany@post.cz. Příští rok budeme určitě opět hledat odběratele sena, kteří budou ochotni si ho sami odvézt.

Kateřina Čiháková

 

 

Poděkování

Ekocentrum Říčany děkuje firmě KASIA VERA, s r.o., za pravidelné zásobování použitými pytli od koření. Pytle, které by jinak skončily  v lepším případě v separovaném odpadu a v horším na skládce, nacházejí v Ekocentru velké uplatnění. Sbíráme do nich odpadky při brigádách, odvážíme  seno z orchidejové louky,  odevzdáváme v nich hliník a použitý textil.

Prostě a jednoduše to lze vyjádřit sloganem „Nad pytle z Kasie není, mají velké uplatnění“.

Jana Slámová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena