Ekocentrum Říčany

21. 10. 2013

V září jsme se vypravili prozkoumat kvalitu vody v Jurečku a pořádali jsme Den bez aut.

Den bez aut na Masarykově náměstí

Tuto akci pořádala 1. ZŠ Říčany spolu s Ekocentrem Říčany a městem Říčany. Dopoledního programu se zúčastnilo cca 140 dětí  1. stupně. Tyto děti navštěvují budovu Slunečnice v ul. Olivova, ostatní třídy budovy ZŠ na Masarykově náměstí. Všechny tyto budovy jsou v těsném sousedství rušných komunikací a zejména v ranní špičce je intenzita dopravy v jejich okolí vysoká, také protože rodiče vozí děti do školy autem.

Děti si procvičily znalosti o dopravních značkách, vyzkoušely si slalom na koloběžkách a další pohybové aktivity.

Na stanovišti Ekocentra Říčany se seznámily s měřením hladiny intenzity zvuku hlukoměrem, zakoupeným z projektu Informační akce na Říčansku. Na tomto stanovišti žáci měřili okamžitou hodnotu intenzity zvuku při projíždění vozidel – ze vzdálenosti 3 m. To dosahovalo nejvyšších hodnot kolem 75 dB. Děti si dále vyzkoušely, kolik dB vydává křičící skupinka dětí (maximální naměřená hodnota byla 106 dB) a sestavovaly žebříček zvuků podle hodnoty v dB.

Potom mohlo každé dítě na mapě Říčan a okolí označit místo, kde bydlí, barvou odpovídající typu dopravy (auto, pěšky, kolo/koloběžka a autobus). Na kartičku pak mohl každý účastník napsat nebo nakreslit, jak/s kým by se do školy dopravoval nejraději. V mapě žáci vyhledávali, zda z okolí jejich bydliště dochází/dojíždí do školy jiný žák, a byli motivováni ke spolujízdě nebo vzájemnému vyprovázení.

 

Výsledky průzkumu mobility:

vždy pěšky

vždy autem

auto/pěšky

kolo/koloběžka

autobus

celkem

50

50

10

4

8

122

 

Z 50 žáků dojíždějících autem bydlí 25 přímo v Říčanech a 15 z nich dokonce v docházkové vzdálenosti ke škole nižší než 20 minut. Z těchto žáků by 13 rádo jezdilo na kole nebo koloběžce a 3 by rádi chodili pěšky s kamarádem.

Přibližně polovina dětí z 1. stupně chodí do školy pěšky, což je velmi povzbudivé. Pozornost by se měla zaměřit na žáky, kteří jsou do školy přiváženi autem, ačkoli bydlí ve středu Říčan. Rodiče by měli být informováni o dopadu každodenního ježdění autem na zdraví dětí a na prostředí a bezpečnost v okolí školy. Rodiče z okolních obcí by měli být povzbuzováni k využívání spolujízdy a vlaku.

Měření hluku proběhlo i na ZŠ u Říčanského lesa a v ZŠ Strančice, kde žáci rovněž využili měření hluku z dopravy pomocí zapůjčeného hlukoměru. Zapůjčení hlukoměru nabízí Ekocentrum Říčany všem školám z regionu v rámci projektu „Informační akce na Říčansku“. Projekt byl podpořen MŽP. Tento článek nemusí vyjadřovat stanovisko MŽP.

 

Kateřina Čiháková, Lenka Prchalová (1. ZŠ Říčany)

 

 

Kvalita vody v Jurečku

V září jsme se vypravili prozkoumat kvalitu vody v Jurečku. Do vody jsme hodili planktonku, vytáhli jsme ji, pak jsme vzorek nalili do lahvičky. Pozorovali jsme plankton hned po vylovení pomocí příručního mikroskopu zapůjčeného Ekocentrem Říčany. V Muzeu Říčany jsme mikroskopem pozorovali plankton. Dozvěděli jsme se, že když kapři hlavou ryjí na dně, tak to rozprášené bahno vyplave a rozvíří se. Rozptýlené živiny potom způsobují nárůst množství řas a sinic. Díky opatřením, jako bylo odbahnění a vysazení masožravých ryb, je v Jurečku dost planktonu, který se sinicemi a řasami živí. V našich vzorcích jsme pozorovali velké množství buchanek a perlooček a téměř žádné řasy a sinice. Proto jsme se letos celé léto mohli v Jurečku bez problémů koupat – Krajská hygienická stanice označila při všech odběrech vodu jako vyhovující.

Žáci 7. A a 7. B ZŠ Bezručova (přírodovědná praktika s J. Přibylovou)

 

Den bez aut na ZŠ u Říčanského lesa

Informovali jsme rodiče a žáky rozvěšením letáků upozorňujících na Den bez aut: „Aspoň tento den nechte auto doma“. My, členové ekotýmu, jsme počítali auta v pátek 20. 9. (oficiální datum Dne bez aut) a po letáčkové kampani v pondělí 23. 9. V pondělí jsme také v intervalech mezi 7.42–8.30 měřili hluk z dopravy pomocí hlukoměru, zapůjčeného z Ekocentra Říčany. A výsledek? Na naší škole zvoní v 8.30, největší hluk byl v 8.16 – naměřili jsme 65 dB, po zvonění v 8.30 už jen 47 dB. Protože se jedná o logaritmickou škálu, je to fakt velký rozdíl!

A naše kampaň? Měli jsme velký úspěch – 20. 9. jsme zapsali 192 aut přivážejících děti do školy a 23. 9. „jen“ 144 aut. Takže 48 aut nechali rodiče doma! Žáci a rodiče si měli možnost vyzkoušet cestu do školy pěšky i na kole a spolujízdu autem.

 

Ilona Zapletalová, Ekotým ZŠ u Říčanského lesa (Petr Horák, Martin Šula, Eliška Reha)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena