Ekocentrum Říčany

29. 11. 2019

Krmíte v zimě ptáky?

S přicházející zimou si řada z nás vzpomene i na ptáky, kteří u nás přezimují, a rozhodne se jim pomoci zmírnit zimní útrapy. Nejčastěji formou krmení – sypeme drobným ptákům na krmítko, nebo si uděláme procházku k rybníku za kachnami a labutěmi. Znáte ale zásady, kterých bychom se měli držet, aby naše pomoc ptákům spíše neuškodila? Obecné pravidlo je jednoduché – ptáci nejsou lidé, nemohou tedy jíst lidské jídlo (většina zbytků z kuchyně a pečivo). Co lepšího jim tedy můžeme nabídnout?

Nejvíce z nás má asi zkušenosti s ptačím krmítkem na zahradě. Do něj se nejlépe hodí slunečnicová semena, která můžeme doplnit ovsem, prosem, pšenicí, kukuřicí nebo luštěninami. Velmi vhodné jsou i rozlousknuté ořechy. Kosi a kvíčaly ocení jablka, zavěšená v blízkosti krmítka. Zavěsit v okolí můžete také lojovou kouli nebo doma vyrobené tukové krmítko, které potěší strakapoudy, sýkory a brhlíky. Z naší kuchyně můžeme použít ovesné vločky, strouhanou mrkev, pro kosy a kvíčaly také vařenou rýži či vařené brambory. Nezapomínejte, že krmítko je třeba občas vyčistit, aby nesloužilo jako zdroj nákazy. Stačí ho vytřít octovou vodou a nechat vyschnout. Kromě potravy můžete ptákům nabídnout také vodu na pití. Zvlášť v mrazech ocení pítko, kde zajistíte alespoň trochu nezamrzlé vody, například malým míčkem položeným na hladinu. Odměnou za péči vám bude podívaná na ptáky, mezi nimiž často najdeme i plaché a skrytě žijící druhy, o jejichž přítomnosti na zahradě jste neměli ani tušení.

Oblíbené je také krmení kachen a labutí, u kterých se vyplatí myslet střídmě. Přikrmujeme je jen v zimě, především za velkých mrazů, kdy si nejsou schopné obstarat potravu samy, a dbáme na to, aby se krmivo nehromadilo ve vodě a jejím okolí. Nadbytečné krmivo zvyšuje dlouhodobě množství živin ve vodě a podporuje nadměrné množení mikroorganizmů, které můžou působit toxicky nejen na vodní ptactvo. Co můžeme kachnám, labutím, husám a lyskám nabídnout? Prospěšné pro ně budou především obiloviny (pšenice, oves, kukuřice...), luštěniny (nemusí být vařené, ale lepší je namočit je předem), zelenina (salát a jakákoliv listová zelenina, slupky a odřezky, vařené brambory...). Pamatujte, že by nic z toho nemělo být solené, sladké, kořeněné, ani plesnivé. Pozor na pečivo! Jeho ostré hrany mohou ptákům poranit jícen, ale možná ještě horší je jeho nízká výživová hodnota. Představuje snadný zdroj energie, chybí v něm ale důležité minerály, vitamíny a další látky. Jeho konzumace může především u mladých ptáků vést k závažným zdravotním problém a úhynu!

Ať už se vypravíte kamkoliv, užijte si pozorování zvířat i se svými dětmi, zimní přikrmování je k tomu velmi vhodné. Krmení pak můžete spojit s dalšími aktivitami, jako je stavba krmítka, výroba lojových koulí nebo třeba fotografování. Pokud nějaké zdařilé fotky pořídíte, pošlete nám je na
eko.ricany@post.cz. Děkujeme!

Více informací získáte zde:

www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/

Marie Smyčková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena