Ekocentrum Říčany

30. 3. 2020

Jaro ťuká na dveře

Nejen v předzahrádkách říčanských domečků, ale i na farmě pana Dvořáčka a na BIOfarmě Olešná pana Zídka. Ředkvičky, saláty, cibulka i bylinky vykukují ze země a zatím nevědí, co je čeká. My to ale víme. Od května se těšíme na zeleninu, kterou pro nás pěstují, oba dva s láskou a patřičnou péčí.

KPZ Říčany již třetí sezonu zajišťuje pravidelné odběry zeleniny a ovoce na principu komunitou podporovaného zemědělství – tedy na bázi partnerství a důvěry mezi odběrateli a farmářem. Na počátku sezony si u farmáře předplatíme zeleninu, kterou nám pak během sezony dodávají, podle toho, co aktuálně na farmě dozrává. Díky tomu máme naprosto čerstvou zeleninu a ovoce, které bylo sklizeno zralé. Nikoliv podtržené, aby vydrželo několik dní/týdnů cestovat do velkoskladů a obchodů. Projeví se to na chuti, vůni i barvě.

Pro zeleninu/ovoce si můžete chodit buď jednou za dva týdny nebo jednou za týden, podle vašich potřeb. Po dobu dovolené je možno odběry odhlásit nebo nabídnout podíl někomu z vašich přátel.

Pokud se ještě chcete připojit, neváhejte, je nás již téměř 100. Více o říčanské KPZ se můžete dočíst na našich webových stránkách www.ekoricany.org, kde též najdete formulář pro přihlášení.

Pro Ekocentrum Říčany se jedná o neziskový projekt.

Alžběta Macková

Vážení příznivci (ne)tradičních činností, pro ty z vás, kteří zatoužili naučit se sekat trávu kosou anebo to již umí, ale nemají se kde vyřádit, máme dobrou zprávu: Ekocentrum Říčany vás zve do vznikající skupiny sekáčů trávy. Občas se sejdeme, abychom posekali plochy, na které není možné nebo vhodné vyslat mechanizaci, posílili svůj organismus léty prověřeným celotělovým cvičením, nadýchali se čerstvého vzduchu, vyčistili si hlavu, no a přiučili se od těch, kterým to jde o něco líp.

Kontakt: Jiří Hrdonka,

jiki@centrum.cz

tel.: 737 280 052

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena