Ekocentrum Říčany

6. 7. 2020

Pozvánka na kosení orchidejové louky

Zveme vás na sekání poslední orchidejové louky v okolí, které proběhne ve středu 15. 7. u Vojkova. V dalších dnech budeme potřebovat pomoc se sušením sena. Hrábě a rukavice můžeme poskytnout. Uvítáme velké i malé pomocníky. Ozvěte se na email katerina.cihakova@muzeum.ricany.cz

Říčany  - město stromů?

Kterou ulicí se vydat na náměstí? Tato otázka se pro mě stává palčivější každé léto. Ulici 17. listopadu, které říkám „Ulice smrti“ kvůli příšernému hluku z projíždějících aut, jen rychle přeběhnu. V horkém dni chodím radši zacházkou, nejraději Nerudovkou. Proč? Alej okrasných hlohů tu totiž funguje jako klimatizace, navíc je vzduch pod stromy vlhčí a celkově je tu skoro tak příjemně jako v ulicích mého oblíbeného Ann Arboru.

Chtěla bych vám nabídnout představu, jak by mohly Říčany vypadat za 20, 50 nebo 100 let, když teď začneme sázet stromy v ulicích a přestaneme se vymlouvat na různé překážky, jako jsou inženýrské sítě. Všechny technické obtíže mají naštěstí díky vynalézavosti a motivaci lidí řešení a jsou vyzkoušená ve vznikající i staré zástavbě. Například v anglickém Sheffieldu nyní chrání rozvody v podzemních trubkách před prorůstáním kořenů stromů a vozovka i chodník je spádovaná tak, aby se stromy zalévaly dešťovou vodou.

A jakže vypadá ten můj americký sen? Rok jsem žila ve stotisícovém Ann Arboru, kde v ulicích roste jeden a půl milionu stromů. Tedy 15 stromů na jednoho obyvatele. A nejsou to žádné chudinky kultivary. Výjimkou nejsou stromořadí staletých dubů, za které by se nemusela stydět hráz jihočeského rybníka.

K dobrému tónu tu patřilo a patří, že podnikatelé nebo univerzitní profesoři věnují finance na vysazování a péči o stromy v ulicích, které pak třeba nesou jejich jméno. Město Ann Arbor lidem pak také trochu po americku ukazuje, jaký přesně užitek mají z každého stromu. Každý si může na online kalkulačce spočítat, kolik díky stromu ve své ulici ušetří za klimatizaci, filtrování znečištění ovzduší, vstřebávání uhlíku nebo za ušetřené škody při přívalových deštích. V zelených ulicích je také vyšší hodnota každé nemovitosti, a to o třetinu. Více na https://www.a2gov.org/departments/forestry/Pages/The-Urban-Forest.aspx. Obyvatelé Ann Arboru mají své stromy rádi, zapojují se do jejich výsadby, prořezávání a monitoringu jejich zdravotního stavu.

Proto považuji za skvělý nápad starosty Vladimíra Kořena vytipovat místa pro vysazování stromů přímo ve městě tady v Říčanech. Svůj tip na místo, kam vysadit na podzim strom, můžete posílat přímo jemu, nebo ho zaznamenat do online mapy, ve které se můžete současně podělit o to, jaká místa v Říčanech a okolí máte nejradši: https://www.pocitovemapy.cz/ricany-2019/. Nebo přijďte zanést svůj tip do nástěnné mapy v Muzeu Říčany na výstavě Proměny krajiny: Je to ve vašich rukou.

Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena