Ekocentrum Říčany

1. 11. 2020

Ořechobraní v Ořechovce

Každoroční ořechové slavnosti proběhly během krásného slunného odpoledne na začátku října. Účastníci objevovali známé i méně známé druhy ořechů, vyráběli z nich ozdoby i postavičky a samozřejmě je ochutnávali – jak samotné, tak zpracované ve formě nejrůznějších moučníků. Po všeobecném hlasování byly nejlépe hodnocené dobroty oceněny. Už potřetí vyhrál ořechový moučník Nebe v hubě – pokud se nebojíte tuku a cukru, neváhejte si ho také upéct, je opravdu velmi dobrý. Abychom jen nemlsali, pustili jsme se taky do hrabání posekané bršlice. Ořechy se pak lépe hledají, navíc uvolníme prostor i jiným rostlinám. Třeba se nám za několik let povede obměnit druhovou skladbu tak, že její dominantou nebudou jen kopřivy a bršlice. Držte nám palce.

Ořechovka, jak ji teď známe, takto nevypadala vždycky. Ekocentrum o ni pečuje od roku 2012, kdy jsme zahájili každoroční klučení náletových dřevin, často i vzrostlých stromů. Teprve při těchto prvních větších zásazích jsme zjistili, že se nejedná o klasickou dvouřadou alej, ale že se za hustým neprostupným houštím nachází ještě třetí řada krásných vzrostlých ořechů. Nálety už teď nemají šanci, díky každoročnímu sekání se nám daří budovat a udržovat příjemný prosvětlený prostor, kde si Říčanští během procházky rádi nasbírají ořechy.

Děkujeme za finanční podporu Městu Říčany, díky ní bylo možné nechat Ořechovku posekat a připravit odměny pro nejlepší pekařky.

Alžběta Macková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena