Ekocentrum Říčany

1. 5. 2022

Děti a dobrovolníci uklidili Říčany

Dne 26. března se naše místní skupina ČSOP Ekocentrum Říčany zapojila do celorepublikové akce Ukliďme svět. Sešli jsme se dopoledne u Mlýnského rybníka, kde jsme pročistili tzv. džungli, přírodní mokřadní lokalitu a místo dětských her. Postupovali jsme pak proti toku Říčanského potoka kolem jeho koryta a sbírali odpadky z přilehlých míst jako je louka před katovnou, zastrčená místa a mokřad na Lázeňské louce, nakonec i z lesíka za zimním stadionem. Tam jsme náš tříhodinový sběr ukončili.

Podařilo se nám vyčistit všechno, co jsme si předsevzali. Zásluhou našich dobrovolníků zmizela řada míst, od kterých kolemjdoucí běžně odvrací zrak. Rodiče se tam nebudou štítit nechat své děti, aby prozkoumaly malinký kousek volné přírody, kterých se nám v přepečlivě strojově sterilizovaném městském prostředí zachovává čím dál míň. Všem lovcům a sběračům z naší skupinky za to patří veliký dík. Speciální poděkování bychom rádi věnovali dospívajícím účastníkům. Jejich účast a nasazení nám dává naději, že péče o naši přírodu a krajinu neustane ani v budoucnu.

Nejbizarnějším nálezem akce bylo záchodové prkýnko z vlaku, které zřejmě po šílené srážce na dráze muselo uletět nejméně 1 km vzdušnou čarou, aby se dostalo na místo, odkud ho vyzvedla šťastná nálezkyně Barča. O nejadrenalinovější moment akce se postaral zapálený dobrovolník Kryštof. Ve snaze pomoct sestřičce přes vodu předvedl sice nezamýšlený, přesto však ukázkový judistický strh, po kterém se oba aktéři octli naležato v potoce.

Dne 8. dubna se druhý stupeň 1. ZŠ Říčany ve spolupráci s Ekocentrem Říčany zapojil do další celorepublikové akce, tentokrát Ukliďme Česko. Žáci se zaměřili na okolí Marvánku a Rozpakova, okolí cyklostezky směrem do Kolovrat, lokality blízko Pacovského rybníka a na hrůzostrašný areál vedle hal na Černokostelecké. Sbírání probíhalo asi 3 hodiny, přičemž sběrači čelili nečekaně chladnému počasí.

Během akce se podařilo nashromáždit neuvěřitelné množství odpadu, zhruba 2,5krát více, než byla kapacita přistaveného kontejneru. Děkujeme městu Říčany za odvoz! Kromě obligátního plastového svinstva a hromady polystyrenu se našly i zajímavosti jako kytara, dveře od kotelny, mohutná tlaková nádrž, vodní dýmka či sada televizorů. Všem sběračům patří za jejich práci velký dík. Na vlastní oči měli možnost vidět, jak se dokážeme ke svému okolí chovat  ̶  snad to bude pro ně impuls k tomu, aby v některých věcech starší generace nenapodobovali.

Za organizaci žactva děkujeme paním učitelkám Janě Kolkové a Lence Prchalové.

 

Martin Karáč

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena