Ekocentrum Říčany

30. 10. 2022

KPZ v roce 2022

Blíží se konec roku a nastává čas bilancování. Komunitou podporované zemědělství, které v České republice oslovuje stále více lidí, si i v Říčanech nachází už pátou sezonu své příznivce.

Model je jednoduchý – na začátku sezony se domluví skupina lidí s vybraným zemědělcem, že chtějí pravidelně dostávat právě sklizenou úrodu. Na jaře hlavně saláty a ředkvičky, přes léto rajčata a okurky a na podzim zelí a dýně. Farmář má díky tomu přehled, kolik toho potřebuje vypěstovat, a má pro svoji úrodu zajištěný odbyt. My podílníci máme za to přístup k čerstvé zelenině, která nemusela projít dalekou cestou přes velkosklady a supermarkety.

V letošním roce si pro svoji zeleninu, ale i pro ovoce, mléčné výrobky a vejce, chodilo více než 80 lidí. S většinou z nich jsme se setkávali jednou za dva týdny při pravidelných výdejích na Dvorku Muzea Říčany, nepotřebnou natí jsme nakrmili králíky a společně jsme si užívali čas při povídání a sdílení receptů na zeleninové pochoutky.

Také KPZ Říčany se pomalu připravuje na zimu, stejně jako naši zemědělci Milan Dvořáček a Vojta Králíček, kteří nachystají půdu tak, aby nám opět od května mohla dodávat zdravé bohatství na naše stoly.

Alžběta Macková

Foto: KPZ

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena