Ekocentrum Říčany

31. 3. 2023


Jarní úklid

Vážení přátelé lovci a sběrači! Ekocentrum Říčany vyhlašuje další ročník oblíbené akce Ukliďme X, kde X může znamenat Říčany, Česko nebo svět, jak je komu po chuti. Jedná se o dopoledne strávené sbíráním odpadu v přírodních a polopřírodních lokalitách. Výsledkem je čistší životní prostředí a náš dobrý pocit ze společného díla vykonaného v kruhu přátel. Děti jsou velice vítány. Dostanou se do míst, která dnes již bohužel běžně nenavštěvují, a objeví poklady, s kterými si bohudík běžně nehrají.

Akce proběhne v sobotu 15. dubna: setkáme se v 9.30 hodin u podchodu, kde cyklostezka ve směru na Kolovraty křižuje dálniční přivaděč, silnici 101. Sbírat budeme asi do 12 hodin. Ekocentrum zajistí rukavice a pevné pytle, vám doporučujeme pevnou obuv (a dětem holínky, pohybujeme se neustále blízko vody). Pevně doufáme, že dorazíte, a moc se na vás těšíme!

Za organizátory Martin Karáč

Okénko do světa zdravé, čerstvé a lokální produkce 

Nyní, v době neustálého zdražování, se ještě více projevuje cena ovoce a zeleniny. V supermarketech skoro nestíhají přetiskovat cenovky. Ceny zeleniny, na kterou jsme celoročně zvyklí, stoupají do astronomických výší. Co vše se do ceny projevuje? Zdražila hnojiva, zdražily pesticidy, zdražila nafta do zemědělských strojů, ale taky nafta pro dovoz k nám, zdražilo chlazení v klimatizovaných skladech. Bohužel to v současné době šetření často vede k tomu, že lidé zeleninu nakupují méně.

A máme na výběr? Vlastně ano, KPZ Říčany sdružuje lidi, kterým není lhostejný osud planety, není jim lhostejná trasa, kterou potraviny dorazily až k nám, a není jim lhostejné, jak byly potraviny vyprodukovány. Již od 10. května si budeme opět docházet na Dvorek Muzea Říčany pro podíly, které nám s láskou a péčí chystají naši farmáři. U zeleniny se nám povedlo zachovat ceny, u ovocnozeleninových podílů je navýšení hodně pod inflací. Je pro nás ale důležité zafinancovat zemědělce na začátku sezóny, kdy mají nejvyšší výdaje. Pak už se můžeme těšit na pravidelnou dávku vitamínů. A třeba zbyde i něco na zavaření, sterilování, zamrazení, zkvašení, sušení – zkrátka a dobře na zimní měsíce, kdy je čerstvé lokální zeleniny nedostatek.

Je tedy ještě šance se k nám přidat a být součástí tohoto neziskového projektu.

Alžběta Macková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena