Ekocentrum v únoru

30. 1. 2014

Stavění ptačích budek

čtvrtek 20. února 16–19 hodin v Muzeu Říčany

Tradiční akce pro děti i dospělé. Přijďte si s námi sestavit ptačí budku. Dozvíte se, jak se správně budka zavěšuje, kdy je vhodné ji čistit, které druhy ptáků ji mohou osídlit. Kromě samotné stavby budek z připravených dílů se můžete zapojit i do doprovodného programu s ptačí tematikou, který si pro vás připraví přírodovědný kroužek. Přijít můžete kdykoliv v průběhu akce.

Cena materiálu na jednu budku je 170 Kč

Vstupné na doprovodný program zdarma.

Pořádá Muzeum Říčany a Ekocentrum Říčany.

 

Péče o Ořechovku

sobota 22. února od 9.30 hodin

Připojte se k nám při péči o ořechový sad za Srnčím rybníkem. Od Říčan se na místo dostanete po zpevněné cestě od Oázy Říčany nebo po polní cestě lemované Alejí Říčaňáků (od ulice Divišova). Čeká nás prořezávání náletových stromů a keřů, oheň a opékání. Připojte se k nám a vezměte děti s sebou. V tomto roce máme v plánu sad dočistit, zbavit plochu pařezů, aby bylo možné tu sekat. Ponecháme vybrané keře kvůli hnízdění a potravní nabídce pro ptáky, budeme se snažit omezit růst kopřiv a začneme s doséváním místní luční směsi bylin.

Rezervace buřtů na eko.ricany@post.cz

 

Netopýři potřebují naši pomoc

V pondělí 13. 1. jsme měli v Muzeu Říčany možnost seznámit se s životem netopýrů díky přednášce Dity Weinfurtové z České společnosti pro ochranu netopýrů. Součástí přednášky bylo také krmení handicapovaných netopýrů. Děti nadšeně krmily a hladily netopýřici rezavou a pestrou. Přednáška byla zaměřená nejen na zajímavosti ze života netopýrů, ale také zejména na ochranu jejich kolonií.

Věděli jste například, že netopýr denně zkonzumuje množství potravy odpovídající čtvrtině jeho tělesné hmotnosti? Za rok to může být až 2 kg hmyzu, u netopýří kolonie čítající stovky jedinců je to úctyhodné množství.

Netopýři jsou velmi dlouhověcí, dožívají se až 40 let. Opakovaně využívají stejné úkryty jak pro letní kolonie (půdy domů, dutiny ve stromech), tak pro přezimování (podzemní prostory se stálou teplotou, zejména jeskyně, ale i sklepy nebo studny). Vzhledem k tomu, že samice rodí ročně zpravidla pouze jedno mládě, je zásadní tyto úkryty chránit.

Pokud tedy plánujete kácet vzrostlé stromy s dutinami, u nichž je možné, že hostí přezimující kolonii netopýrů, naplánujte dobu kácení na podzim do 30. listopadu, nebo na jaro od 15. března (ale pozor na možné hnízdění ptáků).

Netopýři velmi často využívají jako úkryty štěrbiny v panelových domech nebo půdy. Pokud zateplujete dům nebo přestavujete podkroví, je možné, že zničíte letní úkryty netopýrů. Tipy, jak šetrně rekonstruovat budovy, naleznete na webu http://www.ceson.org a v publikaci Netopýři v budovách: Rekonstrukce a řešení problémů, kterou si můžete zapůjčit v Muzeu Říčany.

 

Výřátka a zvířátka na přírodovědném kroužku

Na přírodovědném kroužku jsme si tentokrát hráli na ornitology a pokoušeli jsme se nalákat dravce na návnadu – vycpaného výra. Dravci totiž považují sovy za konkurenty o potravu, a pokud se s nimi setkají ve dne, tak na ně útočí. Náš výr na sebe nepřivolal hněv ani jednoho káněte či poštolky, zřejmě také proto, že se v jeho blízkosti stále hemžily děti. Hráli jsme si na louce na myši, krtky, káňata i výřata. Výra jsme si důkladně prohlédli od uší až po spáry a pohladili si ho po peří. Děkujeme za zapůjčení Radku Lučanovi a těšíme se na blízká setkání s živými ptáky při jarních akcích s ornitology.

Na přírodovědných kroužcích je od pololetí několik volných míst, vybrat si můžete z nabídky pro předškoláky a mladší i starší školáky po celý týden – v Muzeu Říčany a na Říčanské hájovně.

                                                                                                          Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena