Elektronická aukce elektřiny přinesla čtyřmilionovou úsporu.

30. 9. 2016

Z peněz se budou hradit třeba hodiny bruslení pro říčanské školáky.

Neočekávanou úsporu přinesla elektronická aukce na plyn a elektřinu, kterou organizovalo město ve spolupráci se školami, muzeem a kulturním centrem.

Oproti současným cenám se ušetří ve dvouletém období zhruba 3 miliony Kč u zemního plynu a 700 tisíc u elektřiny. Zastupitelé už v rámci úspor uvolnili některé peníze říčanským školám. Na bruslení, na stojany na kola a koloběžky a na učebnice pro školáky. 

„Takový výsledek jsem opravdu nečekal, ceny v elektronických aukcích padají hluboko pod horizont běžné nabídky,“ potvrzuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „I tentokrát aukce běžela v době konání rady města a je to dramatická podívaná, příhozy padají na poslední okamžik a licituje se o hodně.“

Starosta navrhuje ušetřené peníze nechat pro potřeby školství a kultury. V rámci úprav rozpočtu už v září školy dostaly přidáno nejen na papír do tiskáren a učebnice, ale také například na zajištění bruslení pro školáky na novém zimním stadionu, který by se měl v Říčanech otevřít v průběhu října.

„Oslovili jsme školy se začátkem školního roku, jestli nepotřebují v něčem pomoct. Vrátil se nám seznam potřebných věcí a navíc jsme nabídli, že město zafinancuje kromě plavání také bruslení školáků,“ komentuje místostarostka pro školství Hana Špačková (Klidné město) a dodává: „Tři dny v týdnu po celou zimní sezónu budou moci učitelé v rámci tělocviku vyrazit s dětmi na bruslení.“

„Navíc jsme do škol poslali peníze na bezpečné klece na kola, koloběžky a skateboardy,“ doplňuje radní David Michalička (Klidné město).

Radnice také přemýšlí o zajímavém dárku pro školky, přičemž se například uvažuje o příspěvku na plavání nebo o cestě do zábavného parku Mirakulum pro všechny říčanské předškoláky.

„Chceme zlepšovat kvalitu vzdělání a myslím, že uspořené peníze by měly nejen udělat radost, ale měly by přinést poznání,“ vysvětluje starosta a dodává: „Budeme samozřejmě hledat i další příležitosti, jak například v oblasti výuky cizích jazyků nebo logopedie zajistit i v mateřských školkách jejich kvalifikovanou výuku bezplatně.“

Elektronickou aukci organizovala pro město společnost E-centre, která je lídrem v oblasti elektronických aukcí nejen pro města, ale také pro domácnosti.

tisková zpráva města Říčany

 

Elektronická aukce opět v Říčanech

Je to již více než tři roky, kdy Říčany, jako vůbec první město v naší zemi vyhlásily a uspořádaly pro své občany projekt Město občanům, jehož cílem bylo vybrat dodavatele elektrické energie a plynu pro domácnosti pomocí elektronické aukce. Od počátku jsme věřili, že tento způsob výběru dodavatele může přinést občanům výrazné úspory a narovnání často nejasných smluvních vztahů. Ukázalo se, že jsme měli pravdu. První říčanská aukce pro domácnosti, která proběhla 13. 3. 2013, byla impulzem pro další města a obce v celé ČR. K dnešnímu dni již proběhly aukce konané servisní organizací eCentre a.s. ve stovkách měst a účastnilo se jich více než 45 000 domácností a 5 000 firem.

Již při podepisování smluv s novými dodavateli měli občané přirozeně otázky, co se bude dít po uplynutí sjednané smluvní doby s dodavatelem (24 měsíců).

Na základě požadavků občanů se nám jevila jako nejlepší možnost opakovaná aukce konaná před uplynutím sjednané smluvní doby, která zajistí znovu nejlepší možné ceny pro následující období. Prodloužení smlouvy a setrvání u stávajících dodavatelů by mohlo mít za následek skokové zvýšení ceny a postupné další zvyšování během smluvního období. Je důležité si uvědomit, že cílem aukce není pouze dosažení nejlepší možné ceny, ale také stanovení individuálních smluvních podmínek, které zajistí neplacení dalších zbytečných poplatků dodavateli.

  Od roku 2013 prošlo aukcemi již vice než 1300 říčanských domácností, a to již i opakovaně. Právě opakované aukce po dvou letech ukázaly, že lze nejen ceny udržet na nižší úrovni, ale dokonce ještě snížit.

Je potěšitelné, že aukcí se zúčastnilo již také 30 firem z říčanského regionu. Věříme, že celkové úspory těchto firem vice než 63 mil. Kč přispějí nejen k rozvoji těchto firem, ale také celého regionu.  

Pozadu nezůstala ani samospráva. Celkem 15 obcí v regionu Říčan využilo elektronickou aukci k výběru dodavatele energií a jejich celková úspora je více než 21 mil. Kč.

 

V tomto a příštím roce některým domácnostem bude končit smlouva se současným dodavatelem. Každé domácnosti, které se blíží konec smlouvy, bude zaslán dopis s informacemi, jak dále postupovat. Opakované zařazení je velmi snadné a pomohou vám s ním opět pracovníci eCentre, kteří pro vás budou k dispozici na Infocentru v Říčanech, a to v těchto termínech :

12. 10.  15 - 17hod

19. 10.  15 - 17hod

2. 11.    15 - 17hod

 V tyto dny se mohou přihlásit také noví zájemci o aukci, a to nejen z řad domácností, ale i podnikatelů.

V případě, dalších informací se můžete obrátit na zástupce eCentre   p. Jindřicha Morávka jindrich.moravek@partnerecentre.cz, tel.:728 302 052

 

Věříme, že tak jak město Říčany využívá již 5. rok opakovaně aukce a snižuje tak své náklady, využijete tuto možnost opakované aukce  také vy ke snížení nákladů vaší domácnosti.

 

KOLIK DOMÁCNOSTÍ ŠETŘÍ V ŘÍČANECH - rok 2015

 

  úspora EE ZP CELKEM
  počet domácností 717 405 1022
  do 10% 3 0 3
  do 20% 285 34 319
  do 25% 246 112 358
  do 30% 128 211 339
  nad 35% 55 48 103

 

                                        EE

 

                                    ZP

 

                                   celkem

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena