Evropský týden mobility a cyklojízda v Říčanech

30. 10. 2013

Město Říčany nechybělo ani letos mezi organizátory Evropského týdne mobility a Dne bez aut.

Přestože tentokrát Ministerstvo životního prostředí příliš nespolupracovalo, naše město navázalo na minulé ročníky. Společně s Mateřskou školou Srdíčko, Domem s pečovatelskou službou Senior, Husovou knihovnou, občanským sdružením Cesta integrace, 1. Základní školou, Muzeem Říčany, Mraveništěm, Ekocentrem Říčany, A13 BIKE Clubem a městskou policií v týdnu od 16. do 22. září organizovalo tematické akce. Proběhly zábavně naučné soutěže v  Srdíčku, na dopravním hřišti a na Masarykově náměstí, tradiční Malování na rynku, besedy, turistický pochod, poutavá výstava v muzeu. Všem spoluorganizátorům děkujeme za výbornou spolupráci.

V neděli 22. září se uskutečnila cyklojízda městem. Účast nebyla ohromující, nicméně nadšenci se našli. Součástí jízdy byla anketa se zajímavými výsledky.

Cestu do zaměstnání absolvují respondenti takto:

50 % automobilem

20 % na kole

20 % pěšky

10 % vlakem

Po Říčanech se nejčastěji pohybují:

60 % automobilem

30 % na kole

10 % pěšky

Kladně hodnotili respondenti cyklostezku do Pacova, chybí jim však hustější síť cyklostezek. V Říčanech by uvítali důslednější kontrolu rychlosti motorových vozidel, snížili jejich počet a hlavně omezili nákladní dopravu. Často se zmiňoval problém jednosměrek, který znepříjemňuje pohyb cyklistů, včetně návrhů řešení. Mezi náměty podporující zdravý životní styl našich občanů se objevilo také přání vybudovat dráhu pro in-line brusle – vycházkovou stezku propojující jednotlivé volnočasové plochy s piknikovými místy.

Velké poděkování patří panu Zdeňku Vávrovi, který cyklojízdu organizoval, připravil trasu a obohatil o nové zábavné prvky včetně ankety. Dále Městské policii Říčany za obětavý doprovod a v neposlední řadě všem účastníkům. Podpořili tak myšlenku celoevropské ekologické kampaně.  

 

Jitka Bahenská

odbor kancelář starosty

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena