Evropský úspěch pro Říčany – hned dvakrát!

27. 11. 2023

Školní farma Magic Hill v Oticích je certifikovaná přírodní zahrada a permakulturní projekt. Hospodaříme v souladu s přírodou, ekologicky, bez chemických a umělých látek. Pěstujeme zdravé plodiny, staráme se o hospodářská zvířata a věříme v udržitelnou budoucnost v rukou nás všech. Naše postupy a postoje učíme nejen naše děti, ale i ty z okolních škol a školek. Třídy k nám přicházejí za prací, na výukový program nebo třeba v rámci školního výletu. Kvůli našim aktivitám jsme byli nominováni na prestižní evropskou cenu pro výukové zahrady.

Evropská cena za ekologické zahradničení 2023 (European Award for Ecological Gardening 2023) oceňuje realizované vysoce kvalitní projekty a počiny, které jsou založeny na ekologickém zahradničení. Podporuje inovativní a udržitelné projekty s příkladným charakterem, které jsou navrženy v blízkosti přírody, jsou udržované ekologicky a mohou integrovat i sociální a ekonomické aspekty.

Do celkem třech kategorií se přihlásilo 72 projektů z 10 evropských států. Z nich mezinárodní odborná porota vybrala 30 a mezi nimi vítěze. S naší školní farmou Magic Hill jsme se přihlásili do kategorie Učení na zahradě – přírodní zážitkové zahrady ve školkách, školách a školských zařízeních. Byli jsme nominováni a pozváni na slavnostní vyhlášení 13. října v Innsbrucku. Kategorii jsme sdíleli mimo jiné s Muzeem Říčany. S Muzeem Říčany dlouhodobě spolupracujeme a je nám inspirací. V tomto případě ale konkurentem. Dohromady se do nejlepší třicítky prosadilo 9 projektů z České republiky a Slovenska, což je v tak silné konkurenci, skvělý výsledek.

Slavnostní vyhlášení se neslo v přátelském duchu a vítězství za Učení na zahradě a 1000 eur si odnesla belgická školní zahrada Klimaatspeelplaats.

V rámci doprovodného programu v Innsbrucku jsme navštívili zahrady zámku a zámek Ambras a načerpali jsme inspiraci v komunitní zahradě a v ekologickém zahradnictví Seidemann. Potkali jsme mnoho nadšených lidí a navázali jsme cenné kontakty.

I když jsme nevyhráli, nominace je sama o sobě velkým úspěchem a pro nás signálem, že to, co děláme, má nejen smysl, ale že to děláme dobře.

 

Eva Kolářová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena