FBC Draci Říčany

28. 2. 2021

Florbalisté tentokrát nejen o florbalu

V těchto dnech je to již pět měsíců, s drobnou dvoutýdenní přestávkou na začátku prosince, kdy nemůžeme, stejně jako ostatní amatérští sportovci, provozovat naši činnost, potkávat se s našimi členy od nejmenších po muže a zdokonalovat se v našem oblíbeném sportu, ve florbalu. Je to neuvěřitelně dlouhá doba, kterou jsme si vůbec neuměli a nechtěli představit. Veškeré plány, které jsme měli pro tuto sezónu, vzaly za své a postupně stále přepracováváme scénáře pro obnovení činnosti, jakmile to vláda dovolí. Jedním z takových světýlek na konci tunelu, na které jsme se moc těšili, byla plánovaná účast v polovině dubna na nejstarším florbalovém turnaji mládeže na světě ve švédském Mölndalu. Tohoto turnaje jsme se v minulosti již třikrát účastnili a dosáhli jsme tam i významných úspěchů. Ale o tom třeba jindy. Těšili jsme se letos o to víc, že už v loňském nám naši účast zmařila první vlna stále probíhající epidemie a turnaj byl zrušen. Ještě na konci loňského roku jsme věřili, že letos nám to situace dovolí. Teď je jasné, že se tak nestane. Osud turnaje jako takového zatím znám není, ale pokud proběhne, bude to bez naší účasti. I kdyby se stal zázrak a my jsme opět mohli někdy v průběhu března zahájit tréninky, zcela jistě bychom se po tak dlouhé přestávce nedokázali připravit, abychom mohli důstojně reprezentovat naše město a český florbal. Další věcí je, že bychom ani neměli kde trénovat, k čemuž se vrátím níže. Nezbývá než doufat, že do Švédska se podíváme za rok. Je otázkou, co se bude dít na jaře, v současné situaci se asi nedá nic předvídat. Český florbal stále ve svých plánech má různé scénáře pro pokračování rozehrané sezóny s prodloužením soutěžního období do konce června, ale obávám se, že je to čím dál méně pravděpodobné. Budeme rádi, pokud se podaří odehrát alespoň nějaké neligové turnaje v období květen až červenec, měli jsme naplánovány pro každou kategorii jeden až dva, opravdu těžko předvídat, budeme jednat operativně.

Velikým otazníkem je, jaký dopad bude mít tak dlouhá přestávka v pravidelném sportování na kondici dětí a kolik se jich ke sportování, ať už v jakémkoliv odvětví, vrátí. Dobře víme, že mnozí nezahálí a pracují na své kondici, některé musí tu a tam postrčit rodiče, ale určitě jsou i tací, kteří z různých důvodů pohybu moc nemají, a pro ně může být návrat ke sportování těžký nebo se ke sportování nevrátí vůbec, což by byla největší škoda.

I s ohledem na to, jak dlouhá přestávka již nyní je, jsem byl zaskočen informací, že z městské sportovní haly, jediného vnitřního sportoviště v majetku města, kde se dají provozovat kolektivní sporty i k oficiálním soutěžím, bude zřízeno očkovací centrum proti Covidu19. Je pochopitelné, že vedení města chce zajistit možnost očkování pro své obyvatele v místě bydliště, proti tomu lze těžko něco namítat. Jen si nejsem jist, jestli opravdu nebylo jiné řešení, než pro tento účel přestavět největší vnitřní sportoviště, při vědomí toho, jakým nedostatkem těchto prostor naše město trpí. Vedle Covidu další těžká rána pro všechny, kteří sportovní halu využívají.  Velkým zklamáním je pro mne také to, že do doby uzávěrky nás o celé skutečnosti nikdo oficiální cestou neinformoval.

Všem říčaňákům pevné zdraví a světlejší zítřky.

Jiří Pros, FBC Draci Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena