FBC Draci Říčany

4. 4. 2021

Florbalové vzpomínky

V posledních letech patřil měsíc duben jednomu z vrcholů dračí florbalové sezóny. Tím je pro nás nejstarší mládežnický florbalový turnaj Mölndal Ungdomscup, který se koná ve švédském Mölndalu, říčanském partnerském městě. Tato akce má tradici již od roku 1989 a setkávají se při ní týmy ze Švédska, Dánska, Norska a České republiky. Náš klub je pravidelným účastníkem a letos tomu nemělo být jinak. Bohužel pandemie koronaviru nám udělala čáru přes rozpočet, turnaj byl zrušen a odložen na rok 2022. Snad se dočkáme. Dovolte mi malé ohlédnutí za našimi úspěchy z minulých klání.

V roce 2018 jsme vyrazili za švédským dobrodružstvím ve třech kategoriích: ročníky 2001, 2003 a 2005. Ročník B01 prošel základní skupinu s jednou výhrou a dvěma porážkami. Za zmínku stojí vyrovnaný zápas se slavným klubem Pixbo Wallenstam, ve kterém ale kluci nakonec podlehli 2:4. V play-off B kluci nakonec v silné konkurenci švédských týmů vybojovali stříbrné medaile.

Historický úspěch zaznamenal ročník B03. V základní skupině Draci vyhráli dva ze tří zápasů, oba shodně o tři góly a v jednom podlehli Pixbu 2:4. Toto umístění jim ale zajistilo play-off A. Zde sehráli čtvrtfinálový zápas s klubem Bjärred, který porazili 5:2 a semifinálový s klubem IBK Göteborg Svart, který porazili 7:4. Drakům se otevřela brána do finále, kde je čekala odveta s již zmiňovaným florbalovým titánem Pixbem. V nervy drásajícím zápase Draci vedli 10 minut před koncem 3:1, ale soupeř srovnal během minuty na 3:3. Minutu před koncem dovršil Víťa Špok hattrick a s výsledkem 4:3 se Draci ročníku 03 stali vítězi finále, a tím i celého turnaje.

Ročník B05 měl velmi těžkou skupinu, nicméně kluci bojovali statečně a s jednou výhrou, kterou si připsali na účet Pixba, jednou remízou a jednou porážkou  obsadili ve skupině 2. místo a postoupili do Play-off A, kde však Draci bohužel vypadli v osmifinále pro prohře 1:3 a turnaj pro ně skončil.

O rok později jsme se vypravili na sever Evropy s ročníky 2002, 2004 a 2006. Na tomto turnaji se poprvé představil náš maskot Drak a podporoval hráče svým mohutným fanděním ve florbalovém umu. Ročník B02 ve skupině jednou suverénně vyhrál a poté dvakrát o gól prohrál. To znamenalo play-off B, ve kterém kluci nenašli přemožitele a přivezli domů zlaté medaile.

Tým B04 potkal ve skupině švédské soupeře a zvítězil ve dvou ze tří utkání. Za zmínku stojí „zápas sezóny“ této kategorie, a to proti nikomu jinému než právě proti Pixbu. Výhra 2:1 Draky nakopla do dalších zápasů. Ve skupině skončili kluci na druhém místě. To v rámci systému turnaje znamenalo play-off B skupiny. Zde Draci dvakrát zvítězili, jednou prohráli a přivezli domů bronz.

Tým B06 v základní skupině jednou jasně zvítězil a poté dvakrát prohrál. Draci odehráli play-off C skupiny. V něm se probojovali až do finále. To po urputném boji nakonec prohráli v prodloužení 5:6 a zkompletovali tak všechny druhy medailí pro dračí výpravu.

Pro hráče i trenéry je tento turnaj skvělou florbalovou zkušeností jak herní, tak týmovou. Nyní už víme, že i v zahraničí jsme schopní odehrát kvalitní zápasy. Každý, kdo se někdy věnoval sportu, mi jistě potvrdí, že to je asi nejsilnější motivace do další práce. Doufáme, že se nám v příštím roce podaří do Švédska vyjet, rozšířit sbírku úspěchů a zároveň nabýt nové zkušenosti.

Za klub FBC Draci Říčany Tomáš Tichý

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena