Finanční injekce pro Olivovnu v Říčanech!

27. 11. 2015

Město dětské léčebně poskytlo dotaci přes 3,6 milionu korun

Olivova dětská léčebna v Říčanech se již několik měsíců snaží o plné ozdravění svého hospodaření. Vysokou zadluženost z minulých let ve výši přes 6 milionů korun však není schopna pokrýt ze svých běžných finančních příjmů. S úhradou dluhů nyní léčebně pomohou oba zakladatelé - Říčany a hlavní město Praha. Každý poskytne polovičním dílem dotaci ze svého rozpočtu. 

Olivovna se téměř dva roky potýká s nepříjemnou finanční situací. Do lepší ekonomické formy se nedostala ani po zásadních změnách, které se v poslední době udály. Zdravotnické zařízení, kde se léčí především děti s respiračními problémy a obezitou, tíží závazky ve výši 6,4 milionu korun a další významné potenciální závazky ze soudních sporů. Finanční prostředky není schopna léčebna získat z běžného provozu společnosti a proto je závislá na podpoře zřizovatelů – města Říčany a hlavního města Prahy.

Nízkou obsazenost v minulých letech zřejmě ovlivnily regulační poplatky

Zastupitelé Říčan proto v říjnu uvolnili cca 3,6 milionů korun jako účelovou dotaci na úhradu závazků Olivovny. O druhou část finanční sanace se rovným dílem postará hlavní město Praha. Léčebna dluží například dodavatelům, sociálnímu a zdravotnímu systému nebo zaměstnancům. „Zřizovatelé nám finanční podporou pomohou zachovat řádný léčebný provoz a snížit finanční náklady o cca 259 tisíc korun ročně. Také dojde k odstranění rizika insolvenčního řízení vyvolaného věřiteli Olivovny,“ komentuje situaci současný ředitel léčebny Jiří Bruk.

Velkou zadluženost způsobila v posledních pěti letech hlavně nízká obsazenost a z toho vyplývající nízké příjmy, které nemohly pokrýt vysoké provozní náklady. „V předchozích letech se managementu Olivovny nepodařilo docílit rentabilní obsazenosti léčebny, která byla v tomto období pouze 22 %. Z kapacity 132 lůžek jich bylo průměrně obsazeno pouze 29. Zároveň nedošlo k adekvátnímu snížení provozních nákladů. V roce 2012 byla ztráta 1,3 milionu korun a o rok později již enormních 5,6 milionu korun,“ podotýká Jiří Bruk.

Vize na příští rok – vyrovnaný rozpočet

Podle ředitele si však organizace dokáže vydělat na běžný každodenní provoz. V červenci a srpnu měla léčebna stoprocentní obsazení, do konce roku se předpokládá průměrná měsíční obsazenost minimálně polovina lůžkové kapacity. Kvalitu poskytovaných služeb limituje morálně zastaralá technika a letitý mobiliář. Investice vyžaduje také balneo provoz a nefunkční schodišťová plošina pro maminky s kočárky a hendikepované. Podle vedení ODL je finance možné částečně zajistit i formou grantů a darů. 

Na jaře se řízení organizace plně ujaly Říčany a Praha. Převod zakladatelských práv však probíhal již od konce roku 2013, kdy ozdravovnu řídila Olivova nadace. Léčebna se dostala do nepříjemné finanční situace, přičemž hrozilo její uzavření. A na začátku roku 2014 obě města přispěla léčebně každé částkou půl milionu korun.

Říčanská radnice ví, že nelze Olivovnu dotovat neustále. Na pořadu dne jsou tak různé scénáře, jaké neziskové a případně i komerční aktivity by krásný zámeček v blízkosti říčanského lesa mohl nabízet. Zastupitelé proto vytvořili pracovní komisi, v níž hodlají hledat cesty, jak ekonomickou situaci Olivovy dětské léčebny vylepšit. Obě města se shodují, že prostor má primárně sloužit jako dětské zdravotnické zařízení.

Adéla Ambrožová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena