FK ŘÍČANY

2. 2. 2020

KDO MÁ TALENT RÁD, SOBECKY HO NESCHOVÁVÁ

S otevřenou náručí, s otevřeným hledím a s otevřenou myslí. Tak se snažíme přistupovat k fotbalu v FK Říčany. S otevřenou náručí vyhlížíme každého, kdo by chtěl přijít mezi nás. Kluky a holky, co hledají nové kamarády, partu, aby měli kam patřit. Tým, s nímž oslaví úspěchy a o který se můžou opřít, když zahlodají pochyby. S otevřeným hledím se snažíme najít své limity a posunout je na hranici našich potenciálů. Odvážně, s důvěrou ve vlastní schopnosti a píli. Beze strachu z neúspěchu, bez tlaku na momentální výsledek. S otevřenou myslí, protože nejsme sobci, hamouni ani krkouni. Chceme po dětech, aby hrdě nosily dres FK Říčany? Chceme, aby se ve fotbale i v životě chovaly odvážně a sebevědomě, ale zároveň pokorně a zodpovědně? Máme rádi to, co děláme a hlavně ty, s kým to děláme? Jak by s tím pak šla dohromady žárlivost a šlapání po štěstí? Trestání za nadstandardní talent? Obírání o zážitky, co při vší snaze nemůžeme nabídnout? Zastřihávání křídel, která se mohla třeba rozletět ke hvězdám? Nijak. Proto rádi a hrdě vysíláme náš výkvět tam, kde ho dokážou posunout ještě dál.

 

Martin Sus, který prošel mládeží Slávie i Sparty, reprezentoval v mládežnických národních výběrech U16 - U19 a v nejvyšší lize hrál za Příbram, Liberec, slovenskou Sereď, Baník nebo Mladou Boleslav a momentálně působí v Opavě. Luděk Stracený, hráč Sparty, Příbrami a skotských Hearts Of Midlothian, kapitán Viktorie Žižkov, reprezentant. Mládežnická trenérská ikona Miroslav Šafařík, zakladatel tréninkového centra mládeže AC Sparta Praha na Strahově... Na odkaz našich slavných odchovanců nyní navazují další generace. Nejde o žádné duchy. Jsou to holky a kluci, co mají svá jména i tváře. Jen za posledních sedm let jich více než 20 obléklo nějaký slavný dres, nebo se zásadně prosadilo v jiném sportu. Rozlétli se do světa, ale doma jsou tady. Tam, kde všichni dostali základy. Tohle jsou oni. Zapamatujte si je, možná o nich ještě hodně uslyšíte. A i kdyby třeba ne, o šanci je nikdo nepřipravil a do svého mateřského klubu mají vždy dveře dokořán.             

Karel Masopust

 

HOLKY TAKY HRAJOU FOTBAL - I LVICE FK ŘÍČANY

Ženský fotbal v českých podmínkách? Upřímně řečeno: nic moc. Nejde ani tak o úroveň, skóre z derby pražských „S“, výsledky v Lize mistryň nebo zářezy v národku, jako o obecný přístup a pohled na něj. Možná více jak podporu vzbuzuje zdvižená obočí a pocit nepatřičnosti. A to je řeč o „velkých“ českých podmínkách. Jak to změnit a do reality jedenadvacátého století posunout v těch našich podmínkách? Rozuměj „malých“ podmínkách. Na nic se neohlížet a okamžitě s tím začít, bez ohledu na velikost! Na všeobecnou vědomost se tedy dává, že místní fotbalová školička zakládá svůj holčičí oddíl - Lvice FK Říčany.

Jak na tom tedy s tím ženským fotbalem jsme? Na jedné straně máme pulzující fenomén. Ženský fotbal, který zažívá celosvětový boom. Těší se podpoře mužských kolegů, národních fotbalových svazů, partnerů. Zájmu médií i fanoušků. Těší se na zářnou budoucnost. Poslední MS ve Francii bořilo rekordy a poskytlo fantastickou podívanou. Existují zápasy ženského fotbalu, jež navštívil trojnásobek kapacity největšího stadionu v České Republice. Nejúspěšnější česká fotbalistka Pavlína Ščasná si vyzkoušela Bayern, Skandinávii i USA, skvělá útočnice Lucie Voňková na její odkaz v Bayernu Mnichov navazuje právě teď. Mladá a nadějná Andrea Stašková přestoupila ze Sparty do Juventusu... A pak máte stranu druhou - tu malou domácí realitu. V ní se léta motáme v bludném kruhu. Holky chodí na nábory. Fotbal je chytne. Fotbal je baví, fotbal je drží. Často ale jen do první opravdu bolavé srážky s realitou. Ta přichází obvykle nejpozději s nástupem do školy a pošklebnou konfrontací typu: „Fotbal je ale leda pro kluky, ne?“ A když to tedy náhodou není nepříjemný pocit bílé vrány zvenčí, co je donutí pochybovat, přichází smutek zevnitř - nemám tu kámošku...

Už jsme neměli srdce se na to déle jen tak koukat. S pokrčenými rameny sledovat, jak šikovné holky končí. Rozhodli jsme se jim jít naproti. Kolik holčičích týmu v okolí znáte? S přesností na tři desetinná místa je to čistá 0, že? Chtěli jsme to změnit. Podat jim pomocnou ruku, vtisknout jistotu vlastní identity. Něco, na co si můžou sáhnout. Založili jsme jim tedy vlastní tým - Lvice FK Říčany.

Holky totiž taky hrají fotbal. A teď už i v Říčanech. Není na tom nic špatného, ujetého ani divného. Máme za sebou první turnaje, máme svoje holčičí dresy, svého maskota, složily jsme si vlastní pokřik... Pro začátek je nás devět, ale místa máme dost pro všechny holky. Přidáš se k nám i ty?

#holkytaky

www.fkricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena