FK Říčany

1. 11. 2020

KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE FK ŘÍČANY

Těsně před začátkem slavnostního roku, kdy tradiční klub FK Říčany oslaví 120 let své existence, se povedlo zahájit a úspěšně realizovat rekonstrukci a modernizaci zastaralého fotbalového areálu. Vdechnout mu nový život. Nový život nejen formou rekonstruované, současným standardům vyhovující tribuny, ale i mladé trenérské krve do řídících struktur klubu. Pomalu dokončovaná tribuna poskytne místním hráčům a hráčkám, od těch nejmenších po ty nejstarší, dlouho a toužebně očekávané nové zázemí. I ten, kdo fotbal nikdy nehrál, vyslovuje termín „kabina“ s posvátnou úctou. Pro říčanské fotbalisty to bude svatyně, místo s nezaměnitelným odérem, kde se „to“ všechno děje. Kde se slaví, kde se pláče, kde se zpívá i křičí, kde vznikají přátelství a pouta na celý život. Léta jsme ho pořádně neměli, a to se konečně záhy změní.

Stejně tak se dostalo „rekonstrukci“ klubu i v oblasti lidských zdrojů. Rozhodovací orgány klubu doplnila mladší generace, které nestačí, že se „přežije“ do další sezony, ale má drajv, chuť a vizi, jak se stát novým motorem klubu a dostat ho v našich reáliích k maximálnímu výkonu. Klub FK Říčany tím dává najevo, že nechce dále setrvávat ve starých pořádcích vzájemné nedůvěry, apatie stran inovací a uzavřenosti vůči novým nápadům a odborným znalostem jedinců. Klub chce plnit své společensko - sportovní poslání, jak by tomu u tradičního a v minulosti dominantního klubu v kraji mělo být. Nově vzniklou platformu nabízíme všem sportuchtivým dětem ve městě a okolí. Bez přetvářky, tak úspěšně používané jiným klubem, deklarujeme, že chceme být úspěšným sportovním klubem, chceme dát dětem možnost položit základy k výkonnostnímu sportu na určité úrovni, ať už jím později bude, či nebude právě fotbal. V maximální možné míře se však chceme podílet také na řešení sociálních a společenských problémů ve městě Říčany a okolí. Nechceme stát za zavřenými branami fotbalového areálu, jak tomu v minulosti často bylo, ale naopak nabízíme pomocnou ruku všem, kdo jí potřebují: ať už to v poslední době byly rizikové skupiny postižené pandemií koronaviru, tak požárem stižená klubovna skautského oddílu v Říčanech. I zde pomáhali fotbalisté a rodinní příslušníci našich hráčů a hráček.

Pomalu se daří zacelit rány z minulosti. Opravujeme díry ve hřišti, stejně jako jsme kompletně doplnili všechny mládežnické kategorie. Máme nově osvětlené tréninkové hřiště. Máme kompletní návaznost mládežnických týmů od školičky po starší dorost. Máme A i B tým mužů. Máme jako jediní široko daleko čistě dívčí tým Lvice FK Říčany, jehož počty limitující ke dvaceti hráčkám nám mohou závidět i větší a zavedenější značky z Prahy. Celkově 10 týmů má své certifikované trenéry, kteří táhnou za jeden provaz. Netápou. Mají zcela konkrétní představu, co trénovat na začátku mladší přípravky a co musí umět starší žáci, než své kategorii zamávají na rozloučenou. Nikdo si to nedělá „po svém“ a „pro sebe“, všichni na sebe navzájem navazují, spolupracují, doplňují se a zároveň mají dostatek prostoru pro trenérskou seberealizaci v rámci dané koncepce mládeže.

Všechny tyto kroky nesou bezprostřední ovoce. Přes všechny problémy současné doby možná dokonce o sezonu rychleji, než jsme čekali. Někdy je příjemný pohled na tabulku, ale při pohledu na hru nezůstane jedno oko suché. Soustředili jsme se tedy spíše na to, aby parametry měla hra. „Aby na to šlo koukat“. Věříme, že po cestě lemované fáborky poctivého tréninku a herních principů dospějeme do oblasti dlouhodobě udržitelných uspokojivých výsledků. Od rýsovacího prkna inženýrů fotbalových duší jsme o půl sezony později v reálném provozu v bodě, kdy i na ty tabulky je pohled příjemný. Hřát nás může, že to není žádná haluz, jen logické vyústění odváděné práce. Primárně jsme usilovali, aby děti chápaly, co po nich trenéři chtějí, aby uvěřili jejich společné vizi, vzali ji za svou a zlepšovaly se při snaze o její naplňování. Nikoliv direktivně, nikoliv pouze a jen tak, jak to vidí trenér, ale přirozeně, soutěživě, metodou pokus/omyl. Výsledky jsou až v druhé řadě. Jen takový bonus. Ale upřímně? Velmi příjemný bonus. Naše dorosty U19 a U17 hrají nejvyšší soutěž ve středočeském kraji a drží tam krásné 7. resp. dokonce 2. místo a při pohledu na ročníkovou situaci by mohlo a mělo být v příští sezóně ještě lépe. Žáci odehráli v okresním přeboru celkem 15 zápasů, plných 12 vyhráli, dva skončily dělbou bodů a pouze z jednoho zápasu odešli poražení. Kategorie mladších žáků navíc dosud nepoznala hořkost porážky a od slávy průběžného zlata je dělí jen o jeden odehraný zápas chudší zápis. Starší kategorie přípravek střídá hezké výkony se slabšími, jak to u dětí tohoto věku bývá, ale jsme si jisti, že na své sportovní cestě vydrží a vše krásné, co tato hra přináší, na ně ještě čeká. Mladší přípravka, stojící na silném dorazovém ročníku 2012, hájí stříbrnou pozici, udivujíc konkurenci svou fotbalovostí. Školička září, ať už díky týmu Lvic v jejich růžových dresech, tak mezi kluky v obou našich turnajových soutěžích - Mini Star a Baby Foot. Tam se nám ve formátech 4+1 a 3vs3 daří jak v dětech probouzet lásku k fotbalu, tak sbírat individuální ceny pro nejlepší hráče, střelce i brankáře.

Sečteno, podtrženo: vzali jsme to v FK Říčany pěkně od podlahy a snažíme se jet strop. Myslet na dotaženou klubovou filozofii, jednotnou herní koncepci mládeže, která půjde ruku v ruce se štábní kulturou - rekonstrukcí zázemí, novými pomůckami, balony, sadami dresů, tréninkovými komplety... Chceme být dominantním klubem v okolí, ale nejsme zamčená věž ze slonoviny. Jsme tu pro všechny, kdo mají zájem. Přijď se na nás podívat a přidej se k nám, hned jak to situace umožní. Mimochodem, naši hráči a hráčky jsou se svými kouči v kontaktu i teď a snaží se rozvíjet své schopnosti, i když se nemohou sejít osobně celá parta najednou.

 Karel Masopust

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena