Geologická výprava do Krušných hor

27. 11. 2023

V pátek 6. října v odpoledních hodinách se sešlo 13 členů geologického kroužku naší školy na nádraží v Říčanech. Vybaveni byli (krom běžných věcí, jako je hygiena a oblečení) motyčkami, geologickými kladivy a majzlíky, ale i spoustou řízků, buchet a bábovek a dalšími dobrotami. Těžké a na cestu vlakem nepotřebné věci byly uloženy do osobního auta, kterým se paní učitelka Prchalová vydala na cestu do chaty Bouda v městysu Kovářská v Krušných horách. Mladí geologové pod vedením pana ředitele Bednáře nastoupili do vlaku a odjeli do Prahy. Rychlíkem Krušnohor dorazili do Klášterce nad Ohří a poté autobusem do Kovářské.

Po ubytování a večeři se ještě večer všichni vydali na procházku po vesnici a k nádraží. Tady se dal jen obdivovat nápad skupiny nadšenců, kteří na poslední chvíli odkoupili v roce 2014 od Správy železnic krásnou kamennou budovu nádraží (byla určena k demolici) a začali ji opravovat. Odkoupili i vyřazené vagony, které umístili na slepou kolej, opravili je, zateplili a vybavili je nábytkem a v současné době je nabízejí k pronájmu. Výnosy z tohoto velice netradičního ubytování v samotném srdci Krušných hor jsou hrazeny opravy nádražní budovy.

V sobotu se všichni vypravili na celodenní výpravu za minerály. Navštívili dvě lokality – Údolíčko a Mýtinku. Obě lokality jsou od sebe a od Kovářské vzdáleny několik kilometrů, a proto byli členové výpravy na obě místa převáženi po skupinách autem. Na každém z těchto dvou nalezišť děti s nadšením a téměř zlatokopeckou horečkou hledaly krystaly a krystalové drúzy ametystů, pecky achátů a krystaly křišťálu. K večeru byli utahaní, špinaví, ale šťastní mineralogové opět svezeni i se svými úlovky (a také s taškou nalezených hub na společnou večeři) zpět do chaty. Po jídle byly přinesené vzorky ještě důkladně prozkoumány a po společném povídání se všichni uložili ke spánku.

V neděli po snídani vyjela paní učitelka autem s bagáží všech směr Říčany a ostatní členové expedice dorazili do Říčan opět vlakem a autobusem. Na nádraží si všichni rozebrali své věci a rozešli se domů. Výprava opravdu stála za to a k jejímu úspěchu nemalou měrou přispělo i nádherné a teplé počasí. Tak zase někdy příště…

Lenka Prchalová

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena