Geopark roste přímo před očima

27. 11. 2014

Na zahradě 1. ZŠ Říčany je již od letních prázdnin čilý ruch. Muzeum Říčany tam ve spolupráci se školou a městem Říčany realizuje ojedinělý počin – Didaktické centrum geologie (geopark).

Ředitel muzea a odborný garant geoparku Jakub Halaš popisuje, na co se učitelé, žáci i široká veřejnost mohou od jara 2015 na zahradě 1. ZŠ Říčany těšit: „Najdete zde různá stanoviště s typickými horninami z celé České republiky i z okolí Říčan – čedičové varhany, zvrásněné vrstvy vápenců, břidlicové sutě nebo žulové balvany. Model paleontologického naleziště vám nabídne možnost odkrývat kosti dinosaurů, obrovské schránky hlavonožců a repliky zuhelnatělých kapradin. V jezírku si budete moci vyzkoušet rýžování zlata, pozorovat, jak vznikají v písku meandry a delty a spoustu dalšího.

Všechna stanoviště jsou navíc osázena typickou vegetací. Břehy jezírka budou pokrývat mokřadní rostliny, vápencové skalky budou porostlé vápnomilnou teplomilnou vegetací jako v Českém krasu. Výuková zahrada tedy bude sloužit nejen k výuce geologie, ale také jako říčanská‚minibotanická‘ zahrada se sbírkami okrasných, léčivých a medonosných rostlin, ve které naleznete více než 100 druhů bylin, trav a keřů.“

 

Na jaře budou v geoparku probíhat vzdělávací aktivity pro učitele a přírodovědné kluby, které nově vznikly na 1. ZŠ Říčany a na ZŠ Bezručova. Geopark totiž vzniká v rámci celorepublikového projektu „Vědou ke vzdělání, vzděláním k vědě“, financovaného z Evropského sociálního fondu (ESF), Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) 
a státního rozpočtu ČR, který je zaměřen na popularizaci geologie a dalších věd o živé a neživé přírodě. V Říčanech aktivity realizuje Muzeum Říčany, které je partnerem nositele projektu České geologické služby. Pro učitele a zájemce o přírodovědnou činnost – žáky přírodovědných klubů – tak tento rok pořádáme zdarma geologicky zaměřené exkurze, dny otevřených dveří ve vědeckých institucích, tvoříme virtuální laboratoře. Učitelé zapojení do projektu se navíc zúčastní odborné zahraniční stáže ve Velké Británii.

Díky patří městu Říčany, které investovalo do stavby venkovní učebny. Bude zde zázemí pro geologickou laboratoř, dílnu a vzorkovnu. Zároveň se tu nalézá sociální zázemí, jež mohou využít návštěvníci hradního nádvoří, které město nedávno opravilo a které je s geoparkem nově propojeno.

Starosta města Vladimír Kořen k tomu říká: „Mám radost nejenom jako starosta, ale také jako popularizátor vědy a poznání. Jako kluk jsem chodíval do vápenky hledat zkameněliny, nosil jsem je do školy a hledal někoho, kdo mi řekne, co jsem to vlastně našel. Tady v Říčanech to bude opačně. Děti budou hledat kosti dinosaurů, poznají drahokamy a třeba se dozví, že i na našem území vybuchovaly sopky a byly tu supervulkány. Je to super a díky všem, kteří projekt dávají dohromady a uvádějí ho v život.“

Učebna bude sloužit jako Centrum didaktiky geologie učitelům přírodních věd z celé republiky, kteří sem mohou přijet na odborné konzultace a přitom si rozříznout, vybrousit nebo mikroskopovat vlastní vzorky hornin.

Nejen školy, ale i veřejnost může geologii ochutnat již nyní – na výstavě Zkameněliny: archiv života. V příštím školním roce rozšíří Muzeum Říčany svou nabídku výukových programů o výukové programy zaměřené na geologii, paleontologii a botaniku, přímo v Didaktickém centru geologie. Po slavnostním otevření v jarních měsících bude geopark přístupný také veřejnosti.

Jak se dívá na dění na pozemku 1. ZŠ její ředitel Pavel Bednář?„Již před 20 lety, když jsem učil na I. ZŠ, jsem měl pověst zavilého ‚šutrologa‘. Tajně jsem doufal, že se mi tento opomíjený obor podaří dostat na vyšší úroveň. Díky nezměrnému úsilí se podařilo prosadit cosi nevídaného.

 

Realizace, kterou provádí Muzeum Říčany, je pro mě každodenní pastvou pro oči. Navíc se mohu podílet  jako zásobovač, závozník nebo poradce. Velký dík městu Říčany za stavbu ‚domečku‘ – právě touto stavbou se Didaktické centrum geologie vymyká klasickému pojetí venkovních učeben.

Myslím, že žáci budou nadšeni, až budou s pracovními listy plnit množství praktických úloh. Učit geologii, botaniku 
a přírodovědu, vůbec pak v tomto prostředí, bude lahůdkou.“

Adéla Venerová, Muzeum Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena