Gymnastika Říčany

7. 7. 2022

Kompletní sbírka cenných kovů z MČR

Jsme v cíli – na konci nejúspěšnějšího roku v dlouholeté historii gymnastického oddílu v Říčanech.

Závěr školního roku a jarní měsíce jsou spojené s vrcholnými soutěžemi celého období – kvalifikační závody na MČR, přebory Středočeského kraje a pro ty nejúspěšnější pak samotné Mistrovství České republiky ve sportovní gymnastice. Být součástí MČR  není věc samozřejmá, projít sítem a kvalifikovat se mezi desítky nejlepších gymnastek je vždy velkým úspěchem – za postupem se skrývá dávka štěstí a především velký kus práce jak gymnastek, tak trenérek.  Postupovou soutěží pro většinu našich gymnastek byl přebor kraje, který se konal v Kolíně na konci května. Přivezli jsme domů 14 medailí a 4× titul Přebornice Středočeského kraje, z postupových kategorií se na mistrovství kvalifikovalo přímo celkem sedm gymnastek, jedna z kvalifikačního závodu v Praze a další (nejmladší) obdržela divokou kartu. Celkem tedy na MČR v Černošicích (Hala Věry Čáslavské) 11. - 12. 6. reprezentovalo náš oddíl devět dívek ve věku 8 – 13let. Naše nejpočetnější skupina zahájila sobotní závod žákyň, kde jsme také slavili největší úspěch - z celkového počtu 48 závodnic se v ktg. Žákyň  stala druhou vicemistryní ČR Sofi Bezoušková díky vyrovnaným výkonům v celém čtyřboji. 10. Mája Pechmanová, kterou potrápila nervozita, jinak zajela závod bez větších chyb. 15. Anička Rampulková, která na podzimním MČR C obsadila druhé místo a posunula se tak o velký kus vpřed do vyšší výkonnostní kategorie. 16. Kája Rašková, která se bohužel po pádu z kladiny odsunula startovním polem, přesto do závodu nastoupila bezprostředně po nemoci a ostatní nářadí měla moc pěkná. 33. Kája Šebestová, která se rovněž posunula z nižší výkonnostní třídy a úspěchem byla nominace na toto MČR.

Sobotní odpoledne patřilo Juniorkám, ktg. VS5B - v počtu 35 nominovaných závodnic                  9. místo obsadila Ami Žvejkalová, věkem stále ještě žákyně - ale protože podzimní MČR žákyň vyhrála, posunuly jsme ji do vyšší výkonnosti, kde byla sice nejmladší, přesto dokázala získat druhou nejvyšší známku na kladině ze všech. 13. Ája Jechová, zajela krásný závod bez chyb, po delší tréninkové pauze je to velký úspěch.

V neděli pak závodila mladší děvčata - v ktg. VS1A nastoupila po udělení divoké karty Markétka Slobodová, která se nepoprala s nervozitou a skončila na 36. místě.

Naopak odpoledne v ktg. VS2A Stellinka Vašutová předvedla moc pěkné sestavy, skončila na 27. místě (56 závodnic) - přestože z kvalifikace postupovala až ze 42. místa, získala 5. nejvyšší známku na přeskoku.

Gratulujeme všem závodnicím, děkujeme trenérkám Barbora Bernardova, Lucie Cirkvová, Lenka Dostálková za přípravu děvčat, rodičům za podporu dětí.

Jak jsem již uvedla na začátku, končí nejúspěšnější školní rok v historii našeho fungování - všechny tři medaile z MČR postupně přivezly sportovní gymnastky a stříbro z MČR i děvčata z Teamgymu. Po covidové pauze se nám zkrátka dařilo. Jen tak dál!

Jitka Jechová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena