Gymnázium Říčany

29. 5. 2013

V rámci dvouletého projektu COMENIUS se 13. května 2013 v budově říčanského kulturního domu uskutečnilo divadelní představení pro studenty prvního až třetího ročníku a paralelních tříd osmiletého gymnázia.

Studenti Gymnázia Říčany v soutěži SOČ

SOČ, neboli Středoškolská odborná činnost, je prestižní soutěž pro studenty gymnázií a středních škol, kteří řeší různé problémy, představují vlastní výzkumy, nebo třeba navrhují nové metody. Účastníci si mohou vybrat z 18 soutěžních kategorií, jako jsou matematika, zdravotnictví, potravinářství, nebo i didaktická technologie.

Všichni soutěžící musí projít školním kolem, které u nás na gymnáziu proběhlo na začátku dubna. O postup do vyššího krajského kola bojovaly studentky Pavla Hudcová z 3.A, se svou prací v oboru Tvorba učebních pomůcek, Petra Porschová ze sexty a Lea Zarachovská ze 4.A v oboru Ochrana a tvorba životního prostředí a Anežka Kabátová ze sexty v kategorii Chemie. Všechny práce byly úspěšně obhájeny a postoupily do krajského kola v Kladně, které proběhlo 30. dubna.

Konkurence studentů z celého kraje byla vysoká, ale i tak si P. Porschová a L. Zarachovská, vybojovaly 2. místo s prací, ve které zkoumaly čistotu vody rybníků v Říčanech a okolí.

A. Kabátová obhajovala výzkum látky významně znečišťující životní prostředí a získala rovněž 2. místo, ale také Zvláštní cenu fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Největší úspěch slavila P.Hudcová, jejíž interaktivní materiály pro výuku matematiky získaly 1. místo a tak nás bude reprezentovat v červnu na celostátním kole SOČ v Brně.

Všem studentkám patří dík za úspěšnou reprezentaci školy a Pavle budeme v červnu držet pěsti!

D. Řeháková, A. Kabátová, sexta

 

 

Exkurze studentů Anatomického semináře aneb zážitek z pitevny

Skupina devíti studentů Gymnázia, Říčany z oktávy a ze 4.A se s plachou odvahou vydala 14. května do Patologicko-anatomického oddělení nemocnice v Benešově, aby získala svou první praktickou zkušenost s anatomií lidského těla. Doprovod a psychickou podporu zajišťovala paní profesorka D. Řeháková, která byla i organizátorkou celé akce. Taji patologie studenty provedla MUDr. Barbora Prchlíková a svým poutavým odborným výkladem s praktickými ukázkami je zblízka seznámila se složitým labyrintem lidského organismu. Příčina úmrtí byla zkušenou lékařkou diagnostikována a po dvou hodinách boje s vlastními mdlobnými stavy se posluchači konečně nadechli čerstvého vzduchu. Nikdo neomdlel, nicméně zážitek to byl životní.

Děkujeme MUDr. Františku Havlíčkovi, primáři patologicko-anatomického oddělení i MUDr. Barboře Prchlíkové za umožnění exkurze a cennou zkušenost.

S. Povýšil a P. Skalický, oktáva

foto D. Řeháková

 

V rámci dvouletého projektu COMENIUS se 13. května 2013 v budově říčanského kulturního domu uskutečnilo divadelní představení pro studenty prvního až třetího ročníku a paralelních tříd osmiletého gymnázia. Na programu bylo drama Igora Bauersimy s názvem Norway.Today, jehož hrdinové Julie a August, dva mladí lidé s pocitem neporozumění a neschopni naplnit svůj život, odcestují k severským fjordům s úmyslem spáchat sebevraždu. V roli tápajícího Augusta se představil absolvent našeho gymnázia a současný student pražské DAMU Karel Heřmánek ml., který byl i se svou hereckou kolegyní Nikol Kouklovou oceněn nejen bouřlivým potleskem, ale i věcnými dárky z rukou dvou zástupců studentského publika. Oběma talentovaným hercům děkujeme za obohacující divácký zážitek.

 

A. Sekeráková, 3.A

foto J. Šimonová

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena