Gymnázium, Říčany

30. 8. 2019

Nový školní rok 2019 – 2020; Ohlédnutí za koncem školního roku 2018 – 2019

Nový školní rok 2019 – 2020

Prázdniny žáků i dovolená kantorů skončily a opět nás čeká desetiměsíční maraton, který „.odstartujeme“ v pondělí 2. září 2019.

Všem žákům přejeme mnoho studijních úspěchů a zejména žákům prvních ročníků šťastné vykročení do nového školního roku!

Ředitelka školy a profesorský sbor

Ohlédnutí za koncem školního roku 2018 – 2019

O králi s oslíma ušima

V úterý 18. června nás navštívili žáci 4. tříd ze ZŠ Bezručova. Část naší třídy, sekundy, pro ně měla připravený krátký program a zábavné divadelní představení o Králi Lávrovi, které pilně trénovala celé pololetí pod vedením paní profesorky Remkové.

Nejprve jsme dětem představili autora této básně, tedy Karla Havlíčka Borovského, a poté jsme je seznámili s několika zastaralými výrazy, jež se ve hře objevily. Nutno ovšem podotknout, že když jsme se žáků ptali, co znamená například slovo tyran či rebélie, našli se tací, kteří to dovedli vysvětlit lépe než my.

Poté jsme dětem předvedli divadlo, do jehož přípravy se každý z nás zapojil. Vytvořili jsme si kostýmy a rekvizity. Když při nácviku některý z herců prohlásil něco vtipného, neplánovaně jsme to do scénáře přidali. A tak se součástí našeho vystoupení stala např. mluvící vrba. 

Máme radost, že irská báseň o králi s oslíma ušima naše hosty zaujala. 

Nakonec se děti s naší třídou vyfotily a my jsme od nich dostali sladkou odměnu, za což děkujeme! 

Za třídu sekundu, Julie Smíšková

 

Posledních pár chvil…

A je to tu. 30. května je pro nás jedním z největších dní v našem životě. Stojíme zpříma a hrdě hledíme vstříc konci. Babičky i mnohé maminky roní slzy.

V aule gymnázia jsme se sešli, abychom uzavřeli celé čtyři, osm let studování v Říčanech. Po zazpívání státní hymny ČR a písní pěveckého souboru mohlo konečně začít dlouho očekávané předávání maturitních vysvědčení oktávě a čtvrtému ročníku. Sedím úplně vpředu, ale na řadu jdu jako jeden z posledních. Mohu si tak vychutnávat štěstí a radost z uzavření další kapitoly v životech mých spolužáků. Tleskám všem, neboť každý si to zaslouží.

Když zazní i mé jméno, tisknu ruku ředitelce školy, své třídní profesorce a skládám jim mnoho díků. Zaslouží si to. Ta práce na obou frontách byla veliká. Na naší straně barikády i na straně pedagogů. V posledních letech se tato pomyslná hranice bořila čím dál víc a nyní je mi až líto, že musím profesorskému sboru a všem ostatním říct sbohem. Byli jsme šťastní studenti, nyní jsme nadšení absolventi.

Proto mi dovolte složit za nás všechny jedno veliké DÍKY. Ta léta na GyRi byla velkým zážitkem, ale také řeholí. Těžké chvíle střídaly časy odpočinku a nad okamžiky zklamání převažovaly dny štěstí, radosti i překvapení. To vše k tomu patří. A díky Vám všem a Vaší podpoře můžeme otočit další list života.

Jsme maturanti 2019.

Tomáš Mondschein, abiturient

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena