Gymnázium Říčany

29. 10. 2021

Gymnázium, Říčany - Komenského náměstí

 

Adaptační kurz primy 2021

 

Ve dnech 20. 9. - 23. 9. jsme jako prima vyrazili na adaptační kurz do Zbraslavic. Kurz jsme absolvovali ještě s kvintou, která měla re-adaptační kurz. Pobyt jsme si všichni naplno užili. Hráli jsme spoustu akčních seznamovacích her, při kterých jsme se navzájem více poznali a také hodně nasmáli. Nejvíce se nám líbila aktivita, při které jsme nesli naši třídní paní profesorku na nosítkách. Tato aktivita symbolizovala studium na našem gymnáziu po celých osm let. Celým adaptačním kurzem nás neprovázely jen společenské hry, ale i hudební vystoupení starších spolužáků.

Adaptační kurz proběhl skvěle po všech stránkách a myslíme si, že svůj účel víc než splnil.

Foto Ak                                                                 Kateřina Kusá a Ina Štěpánková, V1,upr.

 

Středočeské kolo Ekologické olympiády

Na konci září vyrazil po roční pauze tříčlenný tým ve složení septimáni Pavel Kletečka, Jakub Sůsa a sextán Jiří Šebesta hájit barvy GyRi do Podblanického ekocentra ČSOP ve Vlašimi. Zde se konal ve dnech 24. - 25. 9. 2021 již 27. ročník středočeského kola Ekologické olympiády. V konkurenci dvanácti týmů ze středních škol Středočeského kraje se družstvo studentů našeho gymnázia umístilo na 2. místě.

Jakub, Jirka i Pavel zaslouží velkou pochvalu, neboť jakožto nováčkové prokázali výborné znalosti.

A jak hodnotí soutěž přímý účastník Pavel?

Ekologická olympiáda byla jiná než ostatní olympiády, na které jsme zvyklí. Ať už svým dělením na teoretickou a praktickou část, tak i tím, že byla vícedenní. Jakožto nováčci jsme netušili, do čeho jdeme a držet krok s ostřílenými veterány bylo těžké, avšak díky týmové spolupráci a hlavně Kubovi jsme byli schopni umístit se na 2. místě jen 9 bodů za pravidelným vítězem, Kladnem. Krom stříbra si ze soutěže vezeme i pocit z dobře odvedené práce, kterou jsme pomohli přírodě, a věříme, že příští rok už budeme přesně vědět, co očekávat a jak se připravit, a přivezeme zlato k nám na gympl.

dř a Pavel Kletečka, V7

Foto EO

 

Volby do žákovského zastupitelstva

Den před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ve čtvrtek 7. 10., měli žáci našeho gymnázia možnost okusit na vlastní kůži pocity voličů a zvolit zástupce z řad našich studentů do Žákovského zastupitelstva města Říčany. Zvoleni byli tři studenti, kteří budou naše gymnázium reprezentovat a podílet se na realizaci úkolů a cílů ŽZ města Říčany. Z navržených žáků získali nejvíce hlasů a budou nás zastupovat již v říjnu na první ustavující schůzi žákovských zastupitelů říčanských škol kvintáni Matyáš Fořt, Mia V. Teclová a Jiří Šebesta ze sexty.

Foto ŽZ                                                                                                                                  

 

Cyklistický kurz 2021


Dne 13. září se žáci sexty a druhého ročníku zúčastnili cyklistického kurzu, který se konal v Jihočeském kraji. Ubytovaní jsme byli v kempu v Jemčině a ještě první den jsme vyrazili na krátký výlet, na Metel. Další dny jsme navštívili nedaleký Chlum u Třeboně i Třeboň s místním zámkem a cestou jsme se zastavili u Rožmberka, největšího rybníka v Česku. Během našeho putování jsme se podívali na zámky Červená Lhota a zámek v Kardašově Řečici. V místím občerstvení jsme si pochutnali na lahodné kávě s výbornými domácími koláčky.

Ve volném čase jsme hráli sportovní hry nebo jsme trávili společný čas v kempu.

Poslední den nám počasí nepřálo, oproti předešlým dnům byla opravdu zima. Přesto jsme na kolech vyjeli do Jindřichova Hradce, kde jsme zašli do muzea s největším mechanickým Betlémem. Cyklokurz byl zakončen večerním ohněm, při které došlo i na jeho hodnocení. Můžeme prohlásit, že se nám všem opravdu moc líbil a všichni jsme si ho velmi užili.

Foto CK                                                                 Vanesa Bártová a Petra Vášová, V6,upr.

 

Beseda s novinářem Tomášem Etzlerem

Inspirativní člověk, ikona české televizní žurnalistiky a muž, jenž využil příležitostí, které mu umožnily splnit si americký sen. Takhle bych popsal Tomáše Etzlera, který navštívil v říjnu říčanské gymnázium.

A tak jsme měli možnost nahlédnout do způsobu fungování novinařiny ve velké zpravodajské stanici CNN skrz jeho zkušenosti před i za kamerou. Důležitou částí přednášky bylo vojenské zpravodajství. Vzpomínky pana Etzlera byly doplněny i videozáznamy, díky kterým jsme si živě dokázali představit, co takové zpravodajství obnáší. Jak pan Etzler sám řekl, není to povolání pro každého. Vyžaduje kuráž, silnou vůli a především zvídavost. To doložil i dále, když nám povídal o sedmi letech strávených v Číně. Tam čelil komunistickému systému, který se často stavěl do cesty novinařině a zároveň ohrožoval bezpečí a svobodu zahraničních novinářů. Přesto v tomto období získal cenné zkušenosti a zajímavý pohled na svět, zvlášť pak na Čínu a její politické i vzdělávací systémy a všeobecné fungování. Součástí přednášky byla i diskuse se studenty zeměpisného semináře o dezinformaci, jejím místě ve světě a jak ji rozeznávat od informací pravdivých.

Celé odpoledne bylo velmi zajímavé a studenti byli tématem zaujati. Zapojování obdobných přednášek do našeho vzdělávání je bezpochyby přínosné pro naši budoucnost a tak nezbývá než organizátorům poděkovat.

Foto Etzler                                                   Alžběta Repiská a Matyáš Veselý, oktáva,upr.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena