Gymnázium Říčany

26. 11. 2022

 

Adventní prozpěvování

Přijďte si v pondělí 12. 12. 2022 poslechnout adventní i vánoční  písně v podání Pěveckého sboru Gymnázia Říčany pod vedením Ivany Remkové. Písně se rozezní na schodech budovy školy (Komenského náměstí 1/1280) od 18 hodin.

Pěvecký sbor taktéž spoluúčinkuje 4. 12. 2022 od 18 hodin na adventním koncertu v kostele sv. Prokopa v Čestlicích.

Těšíme se na vás.                                                                                           

Ivana Remková

 

Das Filmfest 

Dne 23. 10. se studenti němčiny z vyššího gymnázia vydali na Filmový festival německých filmů do pražského kina Lucerna. Ve velkém promítacím sále jsme i s žáky dalších škol zhlédli film Nahschuss (Střela zblízka). Film se odehrává v bývalé NDR a my jsme byli svědky příběhu ústředního hrdiny pracujícího, zpočátku dobrovolně, pro německou Stasi. Ten je ale později odsouzen k trestu smrti za krádež tajných dokumentů pro plánované přeběhnutí na Západ. Jak již název napovídá, nedočkali jsme se šťastného konce.

Pro všechny to byl silný zážitek, přínosný nejen z jazykového, ale i z historického hlediska. Měli jsme tak možnost nahlédnout do doby totality, která je již pro nás tak vzdálená, a lépe pochopit její fungování.

Za studenty němčiny z vyššího gymnázia Vilma Blumentritová, C4 

 

Spolupráce s Muzeem Říčany

Žáci prvního ročníku, sexty a seminaristé biologie ze septimy a třetího ročníku měli možnost absolvovat program Muzea Říčany „Rostliny pod mikroskopem“. Ověřili si svoje znalosti z fyziologie i anatomie rostlin, zopakovali si principy hospodaření rostlin s vodou i jakými mechanismy se vyrovnávají s jejím nadbytkem nebo nedostatkem. Součástí programu bylo i zhotovování mikroskopických preparátů, např. řezu kořene, stonku či pozorování trichomů a listů. Děkujeme lektorkám za skvěle připravenou akci a budeme se těšit na další setkání.

 

 

Zatmění Slunce na Gyri

Dne 25. 10. jsme na Gyri pozorovali částečné zatmění Slunce. K pozorování jsme používali dvoje ochranné brýle, dva triedry a jeden hvězdářský dalekohled. Všechny pomůcky byly opatřeny ochrannou fólií, abychom si nepoškodili zrak sledováním Slunce. Pozorování začalo v 11:12, to bylo poprvé vidět „vykousnutí“ Slunce. Postupně přicházely zatmění sledovat jednotlivé třídy. Děj vyvrcholil v 12:17, kdy byla velikost zatmění největší, a to něco málo přes 40 %. Zatmění Slunce skončilo v 13:20 a tím i naše observace. Po celou dobu akce bylo polojasno, což sledování mírně komplikovalo, ale i tak jsme si ho užili. 

Ondřej Kukol a Tomáš Kohoutek, C2

 

Týden vědy AV ČR

Již tradičně je prvních sedm listopadových dní věnováno vědeckému festivalu, který zahrnuje přednášky, exkurze, workshopy, akce na různých pracovištích a mnohé další aktivity napříč celou republikou i všemi vědeckými obory. Tak jako v minulých letech měli zejména studenti předmaturitních a maturitních ročníků možnost seznámit se s výzkumem hlavně v oborech biologie, chemie, fyziky a medicíny. Se svými vyučujícími navštívili např. žáci septimy Biotechnologický ústav BIOCEV ve Vestci, který je špičkovým pracovištěm pro rozvoj moderních technologií a biomedicíny. Seznámili se s vývojem léčebných a diagnostických postupů závažných onemocnění i možnými preventivními postupy nových léčebných prostředků. Žáci třetího ročníku navštívili Ústav organické chemie a biochemie ÚOCHB. Seminaristé biologie maturitních ročníků Ústav teoretické a aplikované mechaniky, kde se seznámili s principy a využitím mikrotomografie. Zavítali také do Fyziologického ústavu. Velkým zážitkem pro žáky bylo zhotovení ultratenkých řezů mozku potkana, zjištění receptorů bolesti a návštěva „komnaty J.E.Purkyněho“. Sextáni měli možnost navštívit Ústav experimentální medicíny, kde byl pro návštěvníky připraven velmi pěkný interaktivní program.

 

 

Španělská kultura křížem krážem

V pondělí  7. listopadu se španělštináři z třetího ročníku vydali do Prahy na exkurzi „Španělská kultura křížem krážem“. Žákům byla představena španělská kultura „flamenco”, měli možnost na vlastní oči vidět tanečnice flamenca, které doprovázeli muzikanti hrající na tradiční španělské nástroje, na kytaru nebo cajón. Žáci se také naučili základům flamenca a ochutnali tradiční španělské jídlo tapas.

Exkurze u všech zúčastněných vzbudila pozitivní ohlasy.

Zuzana Müllerová, Apolena Ponížilová, C3

 

Halloween

Halloween je svátek, který se slaví poslední říjnový den, tedy 31. října, v předvečer křesťanského svátku Všech svatých. Jedná se o původně keltský lidový svátek, který do naší kultury proniká stále víc a víc. No a proč ne. Je s ním totiž dost legrace a hlavně jeho tradice je mnohem starší než celé Spojené státy americké. Studenti i profesoři byli vyzváni žákovskou samosprávou, aby do školy přišli v kostýmech. Masek chodilo po škole opravdu hodně a nebylo by vůbec jednoduché vybrat vítěze. Hlasování rozhodlo a letošními výherci se stali: kategorie jednotlivec: Jakub Kment (C4) - Jeff the Killer; Amálka Rejnková (V1) – Dýně; Matěj Kadeřábek (V5) - Walter White z Breaking Bad. V kategorii skupina: Scooby Doo (V5); Pivní lahve (V7); Kluci jako holky (C3).

Na předních příčkách kategorie profesoři se umístily: Milena Zámečníková – Sněhurka; Marta Větrovská – Čertice; Dagmar Řeháková a Zuzana Pokorná – Čarodějnice.

Vážíme si všech profesorů, kteří se nebáli se přestrojit.  Všem výhercům gratulujeme! Tak zase příští rok!

Vilma Blumentritová, C4

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena