Gymnázium Říčany

29. 12. 2022

Za pravěkem na marvánek

Není známo, že by byl Marvánek pravěkým nalezištěm, ale přesto jsme si tam koncem listopadu s prvním ročníkem čtyřletého gymnázia doslova osahali první pravěkou technologii. Revoluční technologii starou nejméně 300 tisíc let. Společnými silami jsme rozdělali životodárný oheň. Vyzkoušeli jsme si rozdělání ohně pomocí techniky tření dřev za pomoci luku (uměli to už paleolitičtí lidé). Pyrit nebo jiný „ohňový” kámen, jsme k dispozici, bohužel, neměli. Po zahřátí se u vytřeného/vykřesaného ohně jsme se doslova vrhli na lov divoké zvěře. Každý z nás oštěpem ulovil zvíře, na které stačil: zajíce, srnu, zubra nebo mamuta. Vyzkoušeli jsme i novodobější zbraň –luk a šípy. Posilnili jsme se soudobou rostlinnou čokoládou a čajem s medem. Díky moc všem „prvákům a prvačkám”, kolegyni Ladislavě Eliášové a v rozdělávání ohně zkušenému Martinu Mackovi. Bylo to velmi příjemné pravěké odpoledne!

Tamara Nováková

ČSOP Vlašim Záchranářská stanice

Začátkem listopadu naši školu navštívili zaměstnanci paraZOO Vlašim, aby žáky nižšího gymnázia seznámili s významem, provozem i zajímavostmi zoo. Poutavý výklad byl pozorně sledován a v následující diskuzi se žáci mohli dovědět další informace, jako např. co dělat, jestliže najdeme zraněné zvíře, jak pomoci zvířatům přežít zimu atd. Jako poděkování byl pro zvířata v paraZOO zorganizován sběr potravin, které, doufáme, udělají zvířátkům radost a pochutnají si. Děkujeme pracovníkům paraZOO za poutavé vyprávění!

Dagmar Řeháková

Den latiny

Ve čtvrtek 1. prosince se studenti latinského jazyka zúčastnili Dne latiny pořádaného Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy. Program byl zahájen přednáškou Michala Skřejpka „Lidé na okraji římské společnosti“, která se zabývala osobami diskriminovanými nejen soudobou společností ale také římským právem. Následně měl každý možnost vybrat si z několika přednášek a seminářů tematicky spojených s latinou a řeckým jazykem. Všechny přednášky byly určeny především středoškolským studentům s cílem ukázat, že latinský jazyk má své praktické využití v mnoha oborech, a prohloubit zájem o jeho studium. Den latiny byl příjemným zpestřením školního roku a všem vřele doporučujeme se ho zúčastnit.

Julie Smíšková, Mia V. Teclová, V6

Návštěva Goethe-Institutu

Začátkem listopadu třídy kvinta a septima navštívily Goethe-Institut v Praze. Žáci se dozvěděli, jak a proč toto kulturní zařízení vzniklo a kde se s ním můžeme setkat ve světě. V rámci interaktivní prohlídky knihovny Institutu jsme se seznámili s nejznámějšími díly německy psané literatury. Mohli jsme si také prolistovat německé časopisy, učebnice, knížky pro děti nebo si poslechnout hudbu z dílen německých klasiků. V druhé části prohlídky jsme pak zhlédli film Bornholmer Straße pojednávající o posledních hodinách rozděleného Německa. Touto návštěvou jsme si přiblížili kulturní základy našich německých sousedů a připomněli si i část jejich dlouhé historie.

Za septimu a kvintu Prokop Hanzal

Vědecký čtyřboj

„Vědecký čtyřboj“ je mezinárodní středoškolská přírodovědná soutěž čtyřčlenných týmů, ve které studenti středních škol prokazují znalosti z chemie, biologie, fyziky a matematiky. Svou specializaci soutěžící využívají nejen při řešení samostatných teoretických testových úloh a praktických úloh v laboratořích, ale také během úkolů postavených na týmové spolupráci. Organizátory soutěže jsou profesoři a studenti VŠ, Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity, Matematicko-fyzikální fakulta UK a další, ale hlavně Gymnázium Ostrava-Zábřeh. V letošním, jubilejním roce se poprvé soutěže zúčastnil i tým složený z našich oktavánů Pavel Kletečka, Radomír Budínek, Viktor Knobloch a Jakub Sůsa. 5. ročník soutěže probíhal dvoufázově a prvního online kola se zúčastnilo rekordních 872 studentů a bylo sítem pro velké finále, na které se nejlepší týmy sjely do Ostravy. Zde probíhalo dvoudenní soutěžení 24. – 25. 11. 2022, během kterého postupně soutěžící absolvovali teoretické úlohy, praktické úlohy v laboratořích a závěrečné týmové kolo. Studenti Gymnázia Říčany se Vědeckého čtyřboje účastnili letos poprvé a v obrovské konkurenci se neztratili, skončili na pěkném 11. místě. Blahopřejeme!

Dagmar Řeháková

Pišqworky

Začátkem listopadu se naše dva tříčlenné týmy zúčastnily oblastního kola světoznámé hry pišqworky v pražského gymnáziu Nad Štolou. Bagříci skončili na krásném 5 – 8 místě a tým Bagr dokonce bez jediné porážky zvítězil.

Za tři týdny se na stejném místě pořádalo krajské kolo. Na tuto soutěž se sjelo dokonce dvacet týmů, ti nejlepší z oblastních kol. Hrálo se tentokrát Švýcarským stylem na sedm kol. Po odehrání všech zápasů se náš tým Bagr radoval z druhé příčky a tak jsme postoupili do grandfinále, které se bude konat v Brně. Moc se na něj těšíme! Křížkům a kolečkům zdar a držte nám pěsti!

Karel Hojný, Tomáš Tichý a Šimon Petrák, V3

„Mathing“ soutěž

V úterý 29. 11. se na státním gymnáziu v Říčanech psala soutěž „Ma-thing“. Tato týmová olympiáda není až tak o znalostech, ale především

o dohledání informací z různých zdrojů, jako je například internet, učebnice a různé tabulky. Soutěž nás naučila rychlé vyhledávání informací, brainstorming, spolupráci a rovnoměrné rozdělení práce v týmu. Získání těchto softskills je velmi motivující, a proto se této soutěže jako třída každoročně zúčastníme.

Vojtěch Beneš, C3

DEN OTEVřENÝCH DVEřÍ

zveme zájemce o studium na naší škole na den otevřených dveří, který se bude konat

ve středu 1. února 2023 12:00 – 18:00.

Od 12:00 pro vás budou po budově připravena stanoviště, kde vám žáci a učitelé předvedou, jak u nás probíhá výuka, prohlédnete si prostory školy a popovídáte si se svými budoucími spolužáky a učiteli. V 17:00 v aule představí koncepci školy a zodpoví vaše dotazy paní ředitelka.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena