Gymnázium Říčany

1. 5. 2023


 

Biologicko-geograficko-historická expedice do Provence

 

V pátek 17. března se od Gymnázia Říčany vydal na cestu plně naložený autobus vezoucí 50 žáků a pedagogický doprovod do 1300 km vzdálené jihovýchodní Francie. První zastávka byla u akvaduktu Pont du Gard s následným přejezdem do města Avignon. Další dny měli žáci možnost navštívit vesnici Les Baux de Provence, město Arles, NP Camarque, okolí města Marseille a mnohem více. Poslední den studenti poznali krásy Monaca, navštívili i Botanickou zahradu a Oceánografické muzeum. Každý výlet byl obohacen referáty, které si žáci na zadaná témata předem připravili. Zájezd vyvolal u účastníků velice pozitivní ohlasy a určitě na něj budou dlouho vzpomínat.

                                                        Zuzana Müllerová C3, Karolína Vaughanová V7

 

Úspěšné tažení Pavla Kletečky a jeho zážitky z Taiwanu

V únoru tohoto roku jsem se jako reprezentant České republiky podíval na Taiwan v rámci mezinárodní vědecké konference Taiwan International Science Fair (TISF). Zde jsem se umístil se svou prací na prvním místě v oboru Social and Behavioral Sciences.

 Vše začalo na gymnáziu, kde jsem v septimě zpracovával svou ročníkovou práci. Tématem práce byla aplikace technické analýzy na akciový trh, s níž jsem se přihlásil i do Středoškolské odborné činnosti (SOČ) a vyhrál v krajském kole. V národním kole jsem získal druhé místo v oboru Ekonomika a řízení. Jednou z cen za mé umístění v národním kole byla i možnost prezentovat práci v angličtině před porotou, která rozhoduje o vysílání českých studentů na mezinárodní soutěže. Po ukončení prezentace mi bylo sděleno, že jsem byl vybrán na TISF 2023, která se koná v Taipei na Taiwanu.

Taiwanu jsem se nemohl dočkat a po čtrnácti hodinovém letu jsem konečně poslal zprávu domů, že jsme úspěšně přistáli v Taipei. Moje pocity z Taiwanu byly velmi pozitivní. Krásná příroda subtropické až tropické monzunové Asie byla úchvatná. Během týdne, který jsem na Taiwanu strávil, jsem se snažil co nejvíce poznávat místní kulturu, historii, ale i lidi. Jelikož se soutěže zúčastnilo dalších 21 zemí z celého světa, navazoval jsem přátelské vztahy nejen se studenty z Taiwanu. Organizátoři celé akce se k nám, české delegaci, která se skládala ještě z jedné studentky a pedagoga, chovali jako k nejvzácnějším hostům. Přátele jsem získal jak během samotné akce, tak i během obyčejných procházek po Taipei. Některé kulturní rozdíly byly pro mne osobně obtížnější. Kdybych měl jmenovat jeden za všechny, tak jsou to turecké záchody. Toto ale kompenzoval nejluxusnější hotel na Taiwanu, ve kterém jsme byli ubytovaní.

Nebyl jsem zde však jen pro své vlastní potěšení. Byl jsem zde, abych reprezentoval Česko na TISF. Během několika seznamovacích akcí, které měly za cíl sblížení účastníků z různých koutů světa, jsem se například zúčastnil kulturní noci. Společně s druhou českou soutěžící jsme zde reprezentovali Česko v klatovském a stříleckém kroji, což mělo velký úspěch. Finálem celého TISF bylo prezentování prací před odbornou porotou a později i před širokou veřejností. Osobně si troufám tvrdit, že na základě počtu lidí, kteří si přišli poslechnout povídání o mé práci, o ni byl velký zájem. Očividně se práce zalíbila i porotcům, kteří mne za můj projekt odměnili zlatou medailí.


Na závěr bych rád zmínil, že mnoho lidí na Taiwanu zná Českou republiku. Setkali jsme se se spoustou milých lidí, kteří se rádi dozvěděli něco nového o Česku. Kdybych mohl, zůstal bych déle. V budoucnu doufám, že se na Taiwan a za svými taiwanskými přáteli ještě podívám.

                                                                               Pavel Kletečka Oktáva

 

Maturitní a imatrikulační ples 16.3.2023 v Národním domě na Vinohradech ve fotografii

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena