Gymnázium, Říčany, Komenského nám.

25. 4. 2013

Na konci března se vydala pětičlenná výprava z Gymnázia Říčany do jižní Itálie s projektem Comenius, kterého se účastní už druhým rokem.

S Comeniem v Itálii

Comenius, projekt pojmenovaný po našem Učiteli národů, má za úkol spojovat skupiny z různých zemí Evropy, srovnávat jejich kulturu, zvyky a způsob života. V Itálii se sešli zástupci Polska, Turecka, Francie a my, z České republiky.

 

V Římě, kam jsme přiletěli, jsme měli čas jen na velmi krátkou návštěvu Vatikánu s jeho dominantou – bazilikou svatého Petra. Pak nás čekala několikahodinová cesta do města Ariano Irpino, východně od Neapole. Program, který si pro nás připravili studenti a profesoři z místní školy, byl zaměřený především na lokální tradice, historii a umění. V krásném městě, jehož dějiny sahají až do doby 7000 př. n. l., jsme měli možnost vidět kostel, hrad, keramické muzeum a oficiální ceremoniál na radnici, při kterém nás přivítal pan starosta svým proslovem – obřadně ve francouzštině.

 

Pověstnou italskou kuchyni jsme měli možnost poznat hned dvakrát – ve známé neapolské pizzerii jsme ochutnali pizzu Margheritu. Tuto pizzu s rajčaty, bazalkou a mozzarelou poprvé připravili právě v Neapoli v roce 1889 při příležitosti návštěvy královny Margherity, jejíž jméno pizza nese dodnes.

 

V tradiční italské restauraci jsme ochutnali těstoviny s cizrnou, pečeným masem a sýrem. To hlavní ale mělo teprve přijít. Pod vedením zkušených pekařek jsme sami vyrobili několik mřížkovaných koláčů crostata a ze slaného těsta věnečky na způsob našich preclíků.

 

Kromě skvělé kuchyně jsme poznali také místní výzkumné středisko. Institut BioGem, zabývající se genetikou, biotechnikou a dalšími obory, nám nabídl několik přednášek, ve kterých představil základní postupy a poznatky své práce.

 

Celý týden byl velmi vydařený, největší dík si zaslouží projekt Comenius, v jehož rámci návštěva proběhla, italští kantoři a hlavně naše hostitelské rodiny, kde jsme se cítili opravdu jako doma.

 

Anežka Kabátová, sexta

 

 

Školní bufet

Začátkem dubna se na našem gymnáziu otevřel dlouho očekávaný bufet. Studentům nabízí zajímavou alternativu, jak si obstarat svačinu, či zahnat hlad. Sortiment bufetu je opravdu bohatý a ceny takřka lidové. V nabídce jsou nejrůznější pochutiny, sladkosti, teplé i studené pokrmy, mléčné výrobky, zmrzlina a dokonce i hygienické potřeby.

Bufet je otevřen každý školní den do tří hodin a na příjemnou obsluhu se dá pět jen a jen chvála.

Jedinou nevýhodu vidím v tom, že si ho jako student posledního ročníku užiji pouze jeden krátký měsíc. Bufet se totiž opravdu povedl!

 

Petr Svoboda, oktáva

 

Úspěchy našich studentů

Výborných výsledků dosáhli naši studenti v okresním kole dějepisné olympiády. V kategorii ZŠ obsadila 1. místo B. Vyhnálková, 2. místo J. Pšenička, 4. místo K. Kupková, všichni žáci kvarty a 5. místo A. Repiská z tercie. V krajském kole pak dosáhla nejlepších výsledků K. Nováková z kvarty, která se umístila na 4. místě.

Dalších úspěchů dosáhli naši žáci v biologické olympiádě. V kategorii D získali 1. místo A. Rohlíčková, 2. místo J. Neuhöfer, oba žáci sekundy, a 3. místo O. Poncar z primy. V kategorii C obsadila 2. místo B. Vyhnálková z kvarty, 3. místo A. Tichá a 5. místo M. Barták, žáci tercie.

Výborného umístění dosáhli žáci i v krajských soutěžích. olympiádě z anglického jazyka získal 1. místo J. Šebek, student septimy, a velmi dobře nás reprezentoval i S. Povýšil z oktávy, který v biologické olympiádě v kategorii A obsadil 6. místo.

Blahopřejeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!

 

D. Řeháková

 

 

Vážení čtenáři,

v minulém čísle Kurýru došlo nedopatřením k chybné citaci autora fotografií u článku „Maturitní a imatrikulační ples 2013“. Správně zde měla být uvedena autorka V. Kúdelová, žákyně kvinty. Za chybu se tímto omlouváme.

Redakční rada Kurýru

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena