Gymnázium, Říčany, Komenského nám.1/1280, 251 01 Říčany

22. 3. 2013

Pojďte se podívat na naše březnové akce

Exkurze v České televizi

Náš prosebný pohled se neustále dotýkal digitálních hodin na stěně, které nám poskytovaly přesnou ilustraci toho, jak se vteřinu za vteřinou vzdaluje smluvený čas. Byl sobotní večer a my, dvě zkřehlé dívky, jsme stále očekávaly svého nedochvilného průvodce v budově České televize. Zhruba kolem půl osmé jsme byly konečně uvedeny do prvního zpravodajského studia spolu s hloučkem dalších návštěvníků.

To nejlepší však bylo teprve před námi – natáčení Hyde Parku Civilizace. Ještě před jeho započetím jsme se vyfotili s moderátorem D. Stachem a epidemiologem R. Prymulou, hostem pořadu, a prohlédli si připravené studio. Během návštěvy virtuálního studia, kde se pravidelně natáčejí např. Události, jsem se přesvědčila o nezastupitelné roli počítače, který vytváří charakteristické pozadí tohoto zpravodajství a některých pořadů. Nenapadlo by mě totiž, že studio tvoří pouze tři tmavě zelené stěny se zaoblenými rohy a strohé vybavení. Rovněž jsem nečekala, že na chodbě spatřím volně poskládaný stolek Otázek Václava Moravce.

Následovala zajímavá beseda s moderátorem a dramaturgyní, kde se dle mého názoru odehrálo největší překvapení večera – byla jsem zaskočena zejména jejich přátelským přístupem a zájmem o nás, návštěvníky, za což bych jim tímto chtěla moc poděkovat.

A. Sekeráková, 3. A

 

 

 

Maturitní a imatrikulační ples 2013

Ve středu 13. března se Národní dům v Praze na Vinohradech naplnil studenty, jejich rodinnými příslušníky, profesory i dalšími hosty. V úvodu večera byli symbolickou stužkou přijati mezi studenty naší školy primáni osmiletého gymnázia

a první ročník čtyřletého studia

 

 

Celý večer se však odehrával především v režii letošních maturantů. Bujaré veselí provázela i trocha nostalgie spojená s blížící se maturitou. Ve vzduchu se vznášel velký otazník. Čím nás maturanti překvapí, jaké bude jejich půlnoční vystoupení? A nezklamali!

Zaujal celý program – předtančení, slavnostní nástup maturantů i do poslední chvíle utajované půlnoční vystoupení. Avšak nejsilnější dojem zanechal mimořádně vřelý vztah mezi studenty a jejich profesory.

Myslím, že všichni přítomní mi dají za pravdu, že se ples vydařil.

D. Řeháková

 

 

Novinky z vesmíru a Krtek astronaut na Gymnáziu Říčany

Ve čtvrtek 14. března se naše škola proměnila zásluhou pana Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově a studentky Pavly Hudcové z 3. A v astronomické přednáškové středisko. Díky nim navštívil opětovně naší školu i Krtek Zdeňka Milera, který se v roce 2011 společně s americkým astronautem Andrewem Feustelem v americkém raketoplánu Endeavour podíval do vesmíru.

V aule školy pan P. Suchan přednášel celý den jak pro žáky říčanských základních škol, tak i pro žáky gymnázií.

Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí ze zákulisí NASA i o tom, co vše předchází uskutečnění letu raketoplánu a jakým nepříjemnostem musí astronaut čelit během startu i letu. Měli jsme možnost prohlédnout si pravý meteorit i originální pero z raketoplánu Endeavour. Seznámili jsme se s problematikou pádu planetky nad Čeljabinskem i s tím, zda nám z vesmíru něco hrozí. A protože i přes předpověď nám počasí přálo, mohli jsme na školní zahradě speciálním dalekohledem s filtrem pozorovat sluneční skvrny.

V podvečer od 18 hodin v říčanské ulici U Višní byla přítomná skupinka „zmrzlých“ nadšenců, včetně pana V. Kořena, starosty města Říčany, a ředitelky gymnázia A. Martinkové, odměněna pohledem na kometu C/2011 L4 PanSTARRS, která všechny přítomné svým červeným jasem alespoň na chvilku rozehřála! Překvapivě ji bylo možno vidět pouhým okem a patrný byl i její chvost. Ne nadarmo se tak stává planetou desetiletí! K vidění byly i detailní snímky Měsíce a Jupitera.

Děkuji panu P. Suchanovi, místopředsedovi České astronomické společnosti, za ochotu a čas, který nám věnoval.

D. Řeháková

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena