Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

27. 11. 2015

Titul “Fakultní škola Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy“, Španělsko edukativně, Ještě jedna vzpomínka na Skotsko!, Malé poděkování

Titul “Fakultní škola Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy“

 

V úterý 29. září 2015 byla na Přírodovědecké fakultě UK v Praze středním školám slavnostně předána osvědčení k používání titulu Fakultní škola Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Škola, které je osvědčení k používání titulu uděleno musí splňovat řadu kritérií. Hlavními požadavky jsou kvalitní výuka alespoň dvou přírodovědných předmětů, úspěšnost žáků školy v předmětových soutěžích z přírodovědných oborů a přijetí absolventů školy ke studiu na vysokých školách.

Certifikát převzali zástupci nově vybraných středních škol a zástupci již tradičních Fakultních škol, kterým bylo osvědčení po pěti letech prodlouženo. Mezi ně patří i naše gymnázium. Z rukou děkana prof. RNDr. Bohuslava Gaše, CSc. převzala za školu certifikát ředitelka Gymnázia, Říčany PaedDr. Anna Martinková, Ph.D. Titul byl gymnáziu opětovně prodloužen do roku 2020.

 

 

Španělsko edukativně…..

 

Od školního roku 2012/13 si španělštinu jako druhý cizí jazyk mohou volit i studenti našeho gymnázia a v říjnu letošního roku měli poprvé příležitost si své jazykové dovednosti prověřit a především zdokonalit v komunikaci s rodilými mluvčími. Dvacet vybraných studentů se zúčastnilo desetidenního jazykově-vzdělávacího zájezdu do španělského Katalánska. Celý pobyt byl navíc hrazený finančními prostředky z EU, které škola získala v rámci tzv. 56. výzvy „Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost“. Během něj absolvovali studenti intenzivní výuku španělštiny v tamní jazykové škole a navíc poznali v rámci každodenních exkurzí řadu míst spojených s bohatou historií a kulturou, tradicemi i pozoruhodnou přírodou tohoto regionu. Kromě posílení jazykových kompetencí se tak obohatili o spoustu nových poznatků ze španělských reálií, které k výuce každého cizího jazyka nepochybně patří. Kterak si studenti pobyt a studium španělštiny užili, nejlépe dokládají postřehy jich samotných…..

K. Broulová

 

Poznávací výlety a učení v jazykové škole byly vynikající náplní našeho programu, kterému se nedá nic vytknout. Na všech hodinách jsem se cítil dobře a popravdě mi bylo na konci poslední hodiny, kdy jsem se loučil se Silvií líto, že už to končí. Velice se mi také líbilo, jaké typy výletů jsme podnikli. Lisovna olivového oleje, Barcelona, Cadaques, Figueres nebo Girona byla zajímavá a pěkná místa. Mně se nejvíce líbilo v Gironě. Zájezd do Španělska byl z mého pohledu velice zdařilý. Všichni jsme si ho užili a myslím si, že nikdo neodjížděl s prázdnou. Každý si odvezl minimálně vynikající zážitek a možná i životní zkušenost.

Jakub Kubašovský, kvinta

 

Ačkoli musela být celá akce naplánovaná za velmi krátkou dobu, proběhla bez komplikací a program byl sestaven velmi dobře, přestože jsme nemohli vidět vše, co tento kraj nabízí. Historie měst Cadaques, Portlligat a Figueres, která jsme navštívili, je úzce spojená s působením Salvadora Dalího, jedné z nejznámějších osobností umění 20. století. Myslím si, že více než jakékoli galerie či životopisná pojednání o něm vypovídá jeho domov a muzeum, které jsou samy o sobě uměleckými díly. Z architektury nabízí tato oblast nejen klasické monumentální stavby, ale i secesní díla moderny 19. a 20. století. Ta nejvýznamnější se nachází v Barceloně. Já se nejvíce těšila na Sagradu Famílii, které tvůrce A. Gaudí zasvětil největší část svého života. Když stojíte před ní, vypadá úplně jinak než na fotografiích. K vnímání je toho tolik, že se to všechno nedá dobře zaznamenat, vstřebat ani popsat, a tak jediné co vám zbude, je silný dojem a vzpomínka. Kromě památek jsme navštěvovali jazykovou školu Mundilingua, kde bylo velmi milé prostředí. Probíranou látku jsme už sice znali ze školy, ale rozšířili jsme si slovní zásobu a diskutovali o daných tématech. Naše komunikační schopnosti se během pobytu doopravdy zlepšily a jsem ráda, že jsem se ho mohla zúčastnit.

 Rosálie Hálová, 3.ročník

 Ještě jedna vzpomínka na Skotsko!

 

Dne 10.11.2015 uspořádali studenti Gymnázia Říčany, účastníci jazykově poznávacího zájezdu do Skotska a na Orknejské ostrovy, spolu se svými vyučujícími pro zájemce a rodiče besedu o zážitcích a dojmech, které si z cesty přivezli.

Na besedu dorazil rovněž RNDr. L. Havel, představitel CK Ciao, který se zájezdu účastnil jako průvodce. Předal studentům certifikáty z jazykového kurzu a byl připraven zodpovědět rozličné dotazy.

Studenti návštěvníkům přestavili formou prezentací a vlastních krátkých vystoupení nejen celou trasu cesty, ale i všechna zajímavá a neobvyklá místa, která měli možnost poznat.

Fotografie z cesty nám pak všem znovu připomněly atmosféru a nálady skotské krajiny a Orknejských ostrovů.

Věříme, že skvělé zážitky, které jsme si přivezli, si všichni uchováme v paměti a budeme se těšit na další možnost poznat něco nového ze světa kolem nás!

Za účastníky zájezdu I. Zarachovská a D. Řeháková

  

Malé poděkování

 

Protože nemám jinou možnost, ráda bych alespoň touto cestou poděkovala za nezištnou pomoc Evě Korbelové, Bohunce Stárkové, Janě Zimové a Evě Rýcové - čtyřem knihovnicím z Husovy knihovny v Říčanech. Obětovaly vlastní volný čas a zabalily perfektně a neuvěřitelně rychle hromadu knih, které jsme v souvislosti s projektem čtenářských dílen nakoupili do školní knihovny a které bychom asi balili sami vlastními silami až do Vánoc, kdyby nebylo jich.

Tak ještě jednou velký dík!!!

I.Zarachovská

 

 

Vánoční přání studentky septimy, o které se s Vámi chceme podělit

 

Ředitelka školy, pedagogický sbor a žáci GŘ

 

Opět přišlo na řadu překlápění roků a společně s ním i čas, který nevybízí jenom k oslavám vánočních svátků. Rok pro mnohé z nás představuje jakési „zúčtovací období“ a jeho konec tak vytváří vhodné podmínky také pro provedení menší životní inventury. Po složení účtu minulým dvanácti měsícům bychom ale neměli být skleslí a sklíčení, ani jestliže nám k tomu provedená bilance zavdává důvod. Měli bychom z tohoto zhodnocování vyjít uvědomělí a poučenější, a to ve jménu „silnění“ do dalšího, nového roku. Nikoli ve jménu potrestání, zbičování se za udělané omyly a přešlapy. Rozhodně by pak toto bilancování nemělo zastínit období adventu nebo dokonce naši radost z Vánoc a atmosféry, která je doprovází.

Za celé Gymnázium, Říčany vám proto přeji, abyste se úkolu zhodnotit uplynulý rok ujali nebojácně a s kuráží, abyste vánoční svátky strávili příjemně a mezi svými a abyste do nového roku vykročili s elánem a pravou nohou.

Šárka Melicharová, septima

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena