Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

29. 1. 2016

Maturitní ples, Akcent - mezinárodní festival dokumentárního divadla, Betlém L. P. 0, Vánoční dobročinný bazárek, Bioinformatika

Maturitní ples 3.3. 2016

 

Akcent - mezinárodní festival dokumentárního divadla

Jak bude vypadat budoucnost Evropy? Jak bezpečně se v ní máme cítit? Máme řešení pro nynější vlnu uprchlíku do Evropské unie ?

V říjnu se skupinka žáků  našeho gymnázia vydala s paní profesorkou M. Dvořákovou na představení Preenacting Europe (Interrobang, Berlin) do nové budovy Národního muzea.

Účastníci dostali hned v úvodu tři kartičky, žlutou, modrou, červenou a každá představovala jednu politickou stranu. Pomocí nich jsme tedy hlasovali o návrzích, které nám byly předkládány.

Například strana "žlutých", v čele s vynikající protagonistkou zastávala názor, že lidé jsou jako hejno ptactva. Všichni se máme tedy hýbat a myslet společně. Být jako jeden.

Hlavní mandanti stran nám vysvětlili, co je jejich cílem a poté podávali své návrhy. My jsme pomocí svých hlasů vybírali našeho zástupce.

Nakonec  po dlouhém hlasování a svržení jedné vlády, která byla vzápětí nahrazena jinou, vše dopadlo očividně dobře.

Teď je tu ale otázka - bude to tak i v reálném světě?

M. Profotová, kvarta, upr.

  

          

 

 

Betlém L. P. 0


V době velkého očekávání a těšení se na vánoční svátky uspořádali žáci říčanského státního gymnázia již tradiční Koncert na schodech. Pod taktovkou PaedDr. Ivany Remkové a vedoucího dramatického kroužku Vojtěcha Nejedlého jsme si připomněli známý příběh Ježíšova narození v úsměvné kombinaci s vysíláním „dobového Televizního kanálu Betlém“.

Už při příchodu nás uvítala příjemná předvánoční atmosféra, vytvořená nejen barevným osvětlením schodů (tedy jeviště), které měly kouzelný nádech modré, ale také svíčkami rozmístěnými na chodbách. Po úvodním slovu paní ředitelky všechny posluchače učarovaly sváteční tóny vánočních písní v podání pěveckého sboru gymnázia. Mezi koledami jsme „okem kamery“ sledovali reportáž z putování Marie a Josefa do Betléma, cestu tří králů i plamenné projevy krále Heroda. To vše komentovali reportéři ze studia TV Betlém.

Mohu říci, že jsem si koncert užil po všech stránkách. Ocenil jsem nejen zpěv koled, skladby hrané na příčnou flétnu, hoboj či saxofon, doprovázené Mgr. Šárkou Mihulkovou, ale i netradiční úsměvné podání již tolikrát zpracovaného biblického příběhu. Moji mladší spolužáci se do svých rolí očividně vžili a byli zaslouženě odměněni vřelým potleskem.


Pro mě byl koncert velkým zážitkem. Plni krásných dojmů jsme z budovy gymnázia vyšli zase o kus blíže samotným svátkům štěstí, klidu a radosti.

T. Mondschein, 1.roč.

                                                            

Vánoční dobročinný bazárek

V předvánočním čase nejen sháníme dárky pro své blízké, ale i častěji pácháme různé dobré skutky. Studenti i někteří profesoři našeho gymnázia poslední školní den před Vánocemi podpořili zvířata v útulcích uspořádáním dobročinného bazárku.  Do školy donesli napečené cukroví, vánočky, mufiny i další dobroty, knížky, bižuterii a různé drobnosti. Vše se prodávalo o přestávkách na chodbě školy a celý výtěžek byl zaslán čtyřem vybraným organizacím, které se starají o opuštěná zvířata.  Všem přispěvovatelům patří velký dík.

  

 

Bioinformatika

Dne 6.1.2015 se na Gymnáziu, Říčany uskutečnila přednáška o bioinformatice. Této přednášky se měli možnost zúčastnit studenti předmaturitních a maturitních ročníků. Přednášku vedl doc.Mgr. Daniel Svozil, Ph.D. z katedry  bioinformatiky VŠCHT. Jedná se o obor, který na této univerzitě funguje již třetím rokem a kombinuje oblast informačních technologií, molekulové a buněčné biologie a biochemie. Bioinformatika byla jako obor zavedena na VŠCHT ve spolupráci s Fakultou informačních technologií ČVUT. Na této fakultě studenti navštěvují přednášky spojené s programováním, algoritmizací a databázovými systémy. Mimo jiné VŠCHT spolupracuje i s Akademií Věd ČR v magisterské části studia, a tak mohou studenti slyšet přednášet renomované odborníky. Studijní obor bioinformatiky si klade za hlavní cíl vychovat odborníky pro analýzu dat získaných v biologii, biochemii či např. v biomedicíně. Celá přednáška byla vedena jako náhled do historie genového inženýrství a jeho nejvýznamnějších objevů, počínaje Mendelovými prvními genetickými pokusy a rozluštěním lidského genomu v roce 2003 konče.  Vážným zájemcům o studium bioinformatiky se naskytne příležitost nahlédnout do laboratoří na dni otevřených dveří VŠCHT dne 22.1.2016. Rozhodne se někdo z  letošních maturantů pro její studium?

L. Červenková, septima

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena