Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

1. 7. 2016

Ceny Gratias Tibi neboli Děkuji Tobě; Úspěch v krajském kole biologické olympiády; Úspěšní matematici; Němčina „naživo“

 

logo_gyri

Už zase žijeme v době temna. Vy mladí jste naše největší naděje, znělo na cenách Gratias Tibi neboli Děkuji Tobě

 

V pražském kině Lucerna byly 31. května již potřetí předány ceny Gratias Tibi pro mladé lidi, kteří pozitivně ovlivňují své okolí. Porota letos vybírala z více než 130 nominovaných projektů.

V kategorii středních škol zvítězil projekt „Zachraňme tmu“ bojující proti světelnému smogu. Tma v noci již v současné době není samozřejmostí. A to přináší spoustu rizik pro lidi, ale také pro živočichy a rostliny. Skupina studentů, kteří bydlí v Ondřejově a jsou tak úzce svázáni s místní hvězdárnou, se rozhodla za velké podpory tiskového tajemníka a popularizátora astronomie, pracovníka Astronomického ústavu AV ČR Pavla Suchana, na tento problém upozornit. V Lucerně převzal „hvězdný tým“, který podnikl řadu osvětových aktivit proti umělému nasvěcování, významné ocenění svojí práce – 1. místo. Hlavní aktérkou projektu je nyní již bývalá studentka našeho gymnázia Pavla Hudcová, kterou napadlo předávat informace formou workshopů žákům různých věkových skupin. Celé problematice se Pavla dlouhodobě věnovala i ve své středoškolské odborné práci a nyní měla možnost pohovořit o „tmě“ na ČT 1 ve Studiu 6. V týmu oceněných je i studentka 1. ročníku našeho gymnázia Lucie Brilová. Společně s dalšími studenty spravují informační stránku na Facebooku, natočili video, a tak se snaží o světelném smogu informovat širokou veřejnost.

Média často referují o mladých lidech v negativních souvislostech. Často je citován jejich nezájem a pasivita ke všemu dění. Cena Gratias Tibi je důkazem toho, že velké většině mladých lidí na světě kolem záleží, že k němu nejsou lhostejní a přijímají za něj i spoluzodpovědnost.

A jak se k úspěchu vyjádřil Pavel Suchan? „Pracuji v problematice světelného znečištění od roku 2001 a za tu dobu se mi povedlo  mnohé, co vedlo ke zlepšení situace. Ale jen málokdy se přihodí, že se téma objeví na obrazovce. A vy jste to dokázali. Dnes, díky vašemu projektu, díky snaze něco zlepšit, díky vašemu času věnovanému druhým, díky vašemu umu se nápis „Zachraňme TMU!", tolik potřebný ke zhlédnutí všemi, dostal na deset minut do České televize. Možnost sdělit, že tu máme problém světelného znečištění, využila Pavla vrchovatě nejen dnes v České televizi, ale také včera na slavnostním vyhlášení cen Gratias Tibi v Lucerně. S velkou úctou všem moc děkuji!“

A my se s velkým DÍKEM připojujeme!       

 

Úspěch v krajském kole biologické olympiády

Významného úspěchu dosáhli naši žáci nižšího gymnázia v letošním jubilejním 50. ročníku biologické olympiády. Krajské kolo kategorie D pro žáky primy a sekundy se konalo v DDM v Mělníku. Žákům naší školy se podařilo obsadit dvě medailová umístění. Primán Jakub Sůsa se umístil na  2. místě, Šimon Vašut obsadil 3. místo a Ema Dorňáková ze sekundy 6. místo. Díky skvělému umístění mají možnost účastnit se Letního odborného soustředění Biologické olympiády pro nejúspěšnější soutěžící z celé ČR.

Všem účastníkům gratulujeme k dosaženým výsledkům a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

                                   dř

DSC01247.jpg

 

Úspěšní matematici

Výborného výsledku dosáhla Barbora Hálová z tercie v krajském kole soutěže „Matematický klokan“. V kategorii Kadet obsadila 2. místo.

V okresním kole „Pythagoriády“ v kategorii pro 6. ročník obsadil primán Viktor Knobloch 2. místo, v kategorii pro 7. ročník vybojovali sekundáni Jan Votruba 1. místo, Štěpán Choutka a Julie Skřivánková 4. - 5. místo. Zastoupení jsme měli i v kategorii pro 8. ročník. Terciáni Jiří Tlamicha obsadil 1. místo, Matěj Koudelka 2. místo a na 3. - 6.místě se umístili Barbora Hálová a Jakub Melichar.

Blahopřejeme!                                                                                                                          dř

 

Němčina „naživo“

V pondělí 30. dubna ​jsme měli možnost na semináři ​z německého jazyka​ přivítat Frey​u, ​původem z Hamburku, nyní s​tuduj​ící v rámci programu Erasmus v Praze. Po zábavném úvodním kvízu nám ​Freya představila své rodné město, ​druhé největší v Německu, které je zároveň třetí​m největší​m přístavem ​Evropy​. Přímo v Hamburku, ale i ​na dalších míst​ech severní​ho Německ​a vzkvétá lodní doprava. ​Přináší s sebou pozitiva i negativa, o nichž jsme měli možnost diskutovat.

Tímto bych jménem svým i svých spolužáků ráda poděkova​la Freye, že ​si na nás našla čas, a paní profesorce Dvořákové, že návštěvu ​zorganizovala. ​Díky tomu jsme se znovu mohli přesvědčit o tom, že rodilý mluvčí nejen ​že ​dokáže osvěž​it vyučovací hodinu, ale hlavně ​studentům zprostředkuje kontakt se „skutečným světem“, který se od ​světa učebnic​ového ​přeci jen liší. ​Není zkrátka nad to, vyzkoušet si komunikaci naživo.

                                                                        Kristina Kupková, V7

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena