Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

30. 9. 2016

Letní projekt „Společně objevovat nové břehy“, Cyklistický kurz 2016

Letní projekt „Společně objevovat nové břehy“                                                                      

Spolupráce mezi Polskem, Německem a Českou republikou dala vzniku letnímu projektu pro mládež, který si kladl za cíl přiblížit kultury všech tří zemí a také samozřejmě umožnit účastníkům aktivní využití svých (ve škole tak těžce vydřených) jazykových znalostí a dovedností.

Celá akce se konala o prázdninách v době od 13. do 21. srpna. Z našeho gymnázia se jí zúčastnilo celkem 12 žáků. Pobyt se nesl v duchu překračování hranic, a to jak státních, tak i osobních. Nešlo totiž jen o obyčejný výlet, neboť hlavní náplní programu bylo několikadenní plavení se po Baltském moři na palubě plachetnice, které směřovalo nejen podél německého, ale i polského pobřeží. Celá posádka, tvořena účastníky ze všech tří národností (ve věku 13-19let), byla vystavena obtížné výzvě – činit se při zvedání plachet a zajistit tak, aby loď vůbec plula, zároveň pak připravovat (když už ne dobré, tak alespoň stravitelné) jídlo, zabezpečit pořádek a v neposlední řadě se u toho všeho ještě bavit – to vše za překonávání jazykových bariér a mnohdy i vlastního komfortu. Jsem ráda, že teď, když opět spočívám nohama na pevné zemi, můžu prohlásit, že výzva byla pokořena na všech frontách. Nejen, že se všichni náramně bavili, ale odnesli si z akce horu užitečných zkušeností, silnějšího týmového ducha a hlavně uzavřeli nová přátelství.

Závěrem bych chtěla jménem všech zúčastněných poděkovat za jedinečnou příležitost a popřát mezikulturní spolupráci hodně štěstí i pro příští roky!                                           

                                                                                                            Leticie Outhierová, V8

                            http://www.ekoricany.org/uvod/logo%20ricany%20male.jpg                 logo-1.png

 

Cyklistický kurz 2016

V závěru školního roku či počátkem nového šk. roku se již tradičně mohou žáci druhého ročníku a sexty zúčastnit cyklistického výcvikového kurzu. Neponechává se nic náhodě a tak jsou účastníci kurzu již před odjezdem informováni např. o pravidlech bezpečnosti jak silničního provozu, tak i bezpečnosti jízdy na kole. Žáci jsou také testováni v jízdě zručnosti na kole, při níž si užívají i notnou dávku legrace.Potvrdilo se pravidlo „štěstí přeje připraveným“, neboť letošní kurz se vydařil po všech stránkách i díky velmi příjemnému počasí.       

Ze zápisníku sextánky….                                          

V pondělí  5.9.2016 se naše třídy V6 a C2 vydaly na cyklistický kurz. Vlakem jsme dojeli do Lomnice nad Lužnicí, kde jsme se rozdělili do 4 skupin (pod vedením prof. Trmala, prof. Štěpánka, prof. Kozákové a prof. Šimonové), nasedli na kola a vydali se do kempu v Jemčině, který se nám stal na týden domovem. Z Jemčiny jsme podnikali každý den vyjížďky po jižních Čechách. Navštívili jsme např. Třeboň, Jindřichův Hradec, Červenou Lhotu a ti odvážnější z nás nejvzdálenější cíl - hrad Landštejn. Počasí nám přálo a myslím, že cyklistický kurz byl vydařený a budeme na něj ještě dlouho všichni vzpomínat.  

Jana Janovská, Sexta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena