Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

3. 3. 2017

Úspěchy našich studentů v 1. pololetí školního roku 2016/17, Den otevřených dveří - DOD, Lyžák 2017, Turnaj ve volejbalu a v přehazované, Florbalový turnaj G2 challange

Úspěchy našich studentů v 1. pololetí školního roku 2016/17

Výborného výsledku dosáhli v prvním pololetí školního roku 2016/17 v celostátním kole soutěže „O klobouk kouzelníka Pokustóna“ žáci tercie Šimon David a Lukáš Rejnek, kteří obsadili  1. místo, a Anna Ruszová, která se umístila na 2. místě. 6. místo náleželo také žákům naší školy primánkám Janě Hejnové a Karolíně Vaughanové.

Velmi dobře nás reprezentovali žáci v krajském kole Ekologické olympiády, ve kterém získalo 9. místo družstvo ve složení Anna Tichá z septimy, Bára Vyhnálková z oktávy a Jakub Neuhöfer z sexty. V oblastním kole Piškvorek získalo družstvo složené z žáků druhého ročníku Matyáše Jirouška, Matouše Kutmana, Kryštofa Majera, Tomáše Mondscheina a Dominika Střeštíka 1. místo. 

okresním kole dějepisné olympiády, kategorie ZŠ se terciánka Štěpánka Slámová  umístila na 3. místě. Eva Plešingrová z kvarty si v okresním kole olympiády z německého jazyka vybojovala výborné  1. místo a kvintánka Laura Píryová obsadila v okresním kole olympiády z českého jazyka II.kategorie 2. místo.

Blahopřejeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!                                                                                                                                                                                                                                                        

 

Den otevřených dveří - DOD     

V pondělí 30. 1. 2017 se na našem gymnáziu již tradičně uskutečnil „Den otevřených dveří“. Gymnázium bylo zpřístupněné veřejnosti, budoucím uchazečům o studium i jejich rodičům. Návštěvníci se seznámili se studijním programem i s prostředím školy.

Někteří současní studenti si ve spolupráci se svými vyučujícími připravili různé demonstrace pokusů, ukázky práce z většiny vyučovacích předmětů, z projektů i různé soutěžní úkoly. V suterénu bylo možné zhlédnout Foucaltovo kyvadlo na měření rotace Země, v přízemí jste se mohli podívat do mikrosvěta, vidět zajímavé chemické pokusy a prohlédnout si některé prezentace ze zahraničních exkurzí i náplň cizojazyčných stánků. V prvním mezipatře si návštěvníci mohli vyzkoušet některé fyzikální pokusy i správné zvládnutí poskytování 1. pomoci na resuscitační figuríně. V prvním patře jste pak mohli proniknout do tajů deskriptivní geometrie, seznámit se s chromebooky a pobavit se u stánku zeměpisu či španělštiny. Ve druhém mezipatře jste mohli vidět, jakým způsobem lze jednoduše získat - např. z brokolice - deoxyribonukleovou kyselinu, běžně označovanou jako DNA, která je nositelkou genetické informace u všech organismů, i pokus se „samonafukovacími balónky“ s využitím droždí. Ve druhém patře na Vás čekali studenti v laboratoři biologie s ukázkami zajímavostí, mohli jste si nechat změřit svoji tepovou frekvenci a krevní tlak. Další studenti vás seznámili s projektem „Dendrologie“a ukázali další náplň práce semináře z biologie.

Vedení školy spolu s výchovnou poradkyní a organizačním týmem školy poskytovalo informace v aule a odpovídalo i na četné dotazy.

Zájem o studium na naší škole nás potěšil. Během DODu se bavili nejen návštěvníci, ale i studenti, což dokazují následující fotografie.                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

 

 

 

Lyžák 2017

Lyže, běžky, helma, rukavice... A přezkáče, ty samozřejmě taky! Všechno jsme to 7. ledna večer pěkně naskládali do kufrů a všemožných tašek, abychom už v neděli ráno před odjezdem nemuseli zmatkovat.   Tehdy pro nás ale žádný problém nebyl dost velký, jelikož jsme věděli, že nás čeká zasloužený odpočinek v Lesní boudě v Peci pod Sněžkou. Hluboko v horách. A asi tři hodiny jízdy autobusem od naší milované školy! Ale společnými silami a s malinkou pomocí lahodných nápojů, které dokáží zlepšit náladu a zahřát už po prvním doušku (horká čokoláda se šlehačkou, teplý čaj), a také s pořádným zmrzlinovým pohárem jsme to nakonec zvládli a lyžák učinili skvělým zážitkem. A myslím, že budu mluvit za celou kvintu i prvák, když řeknu, že to nebyl ani tak lyžák jako spíš běžák... možná běžkovák...

Nám nejsou cizí ani běžky a statečně jsme na nich téměř každodenně překonávali zákeřné počasí i naši lenost. Musím říct, že jsme si to naplno užili. Dostalo se nám několika přednášek, dokonce i jedné od pracovníka horské služby, který zastával velice zajímavý názor, že na lyžařských výcvicích by měly být děti zbaveny svých dětských práv. Z důvodu zachování bezpečnosti, samozřejmě. Učitelé nám také uspořádali závody, kde jsme si změřili své síly, jak na lyžích, tak na běžkách, a i přes nepříznivé počasí a skutečnost, že jsme byli z té přemíry pohybu vyčerpaní, jsme si náš lyžák 2017 náramně užili!

  

                                 Píryová Laura, V5

 

 

Turnaj ve volejbalu a v přehazované

31. leden – den předávání pololetního vysvědčení – jsme si na naší škole zpestřili sportovním turnajem mezi družstvy jednotlivých tříd. Nižší gymnázium hrálo v tělocvičně přehazovanou, vyšší ročníky volejbal ve sportovní hale. Tyto turnaje mají již dlouhou tradici a vždy se třídám podaří sestavit družstva, i když úroveň hráčů je různá. Při turnajích se ale všichni hráči snaží bojovat za svoji třídu co nejlépe a k vidění jsou velmi dobré sportovní výkony. Letos se volejbalu neúčastnily favorizované maturitní ročníky, které nacvičovaly nástup na ples.  O první místo bojovala družstva třetího ročníku a septimy, kdy po vyrovnaném zápase vyhrála septima. Na 2. místě se tedy umístila 3. A a na třetím B družstvo sexty.

V tělocvičně gymnázia proběhl turnaj v přehazované mezi žáky nižšího gymnázia. Soutěže se zúčastnilo celkem sedm týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. Vítězové skupin se utkali ve finále, druzí pak svedli boj o třetí místo. Vyhrálo družstvo tercie A, 2. místo vybojovala tercie B a 3. místo obsadilo družstvo kvarty.

Moc děkujeme 1. ZŠ Říčany, která nám na den turnaje přenechala svoje hodiny ve sportovní hale. Poděkování patří i zaměstnancům haly, kteří měli více práce s úklidem.

                                               D.Dandová a  V.Štěpánek

 

Florbalový turnaj G2 challange

 

Sedmý únorový den se v Praze uskutečnilo krajské kolo florbalového turnaje G2 challange, kam postoupilo i družstvo hájící barvy GYRI. Tým studentů ve složení Varga, Homola, Tichý, Beneš, Steinhaizl, Pros, Šmolcnop, Neuhöfer a Kubašovský obsadil po vyrovnaných utkáních 2. místo ve skupině, což bohužel nestačilo na postup do národního finále. V celkovém pořadí nejlepších škol kraje se poté kluci umístili na konečném čtvrtém místě.                                                          

      V.Štěpánek

 

Nepříjemná událost

Ve středu 8. února se před naší školou objevily panely s hrůznými fotografiemi genocid a rozsekaných lidských embryí. Akci pořádalo občanské sdružení, jehož cílem bylo získat podpisy pod petici za zákaz potratů. Panely byly postavené u cesty mezi gymnáziem a ZŠ “U Slunečnice”, kam docházejí prvňáčci. Gymnázium se od této akce zcela distancuje. Organizátoři (2 muži) se chovali arogantně, studenty vyzývali k podpisu, a když ti podepsat odmítli, začali na ně křičet, jestli jim nevadí vraždění dětí apod. Na výtky pedagogů reagovali urážlivými poznámkami. V letácích, které byly rozdávány žákům, i na vystavených panelech se potraty přirovnávají ke genocidě Židů za druhé světové války, Polpotovu vyvražďování Kambodžanů nebo stalinským gulagům. Takovýto militantní postoj k potratům rozhodně nemůžeme schvalovat. Víme, jak vypadá situace s potraty v zemích, kde jsou zakázané – rozhodně nevede k jejich vymýcení, ale často k nežádoucím praktikám, které poškozují zdraví a někdy i život ženy. Mimo to se rozmáhá tzv. potratová turistika.

Interrupce představují etický problém a zastánci vyhraněných názorů – jak odpůrců, tak i obhájců – by neměli vyhrocovat situaci a o „svém jediném správném názoru“ přesvědčovat děti. Učitelé gymnázia vychovávají žáky k zodpovědnému přístupu k rodičovství, ale přiměřenými metodami.

                                                                              ředitelka gymnázia Anna Martinková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena