Gymnázium, Říčany - Komenského náměstí

2. 5. 2014

Návštěva muzea

Vítaným zpestřením každodenní výuky jsou pro žáky návštěvy různých výstav, muzeí či jiných předmětových exkurzí. Pro učitele jsou tyto akce také přínosné, neboť si může jako pozorovatel ověřit, jak žáci reagují na otázky průvodce, jak rozumí danému tématu a také mu umožní bližší poznání třídního kolektivu.

Počátkem dubna navštívili žáci primy  říčanské muzeum, výstavu zoologa RNDr.M. Šandery,Ph.D. „Obojživelníci“.  Ačkoliv se setkají s tímto učivem až v sekundě, prokázali velmi dobré znalosti a zájem o tuto tematiku. Velký dík patří Ing. E. Ježkové za vlídný přístup a poutavý výklad. Pochvalu si zaslouží i samotní žáčci, kteří se chovali vzorně a úkoly plnili s maximálním nasazením.

 

Návštěva pivovaru

Počátkem dubna navštívily třídy septima a 3.A Pivovar u Fleků, který v letošním roce slaví již 515 let od svého založení a národní knihovnu Klementinum.

Rodina Fleků je známá nejen díky výrobě kvalitního černého piva, ale také díky své historii. Tento malý pivovar se nachází v Křemencové ulici v Praze 1. Téměř jako jediný překonal všechny problémy během těžkého období dvou světových válek, ale také během období komunismu. Náhodný chodec procházející touto ulicí leckdy ani netuší, co za vařením flekovského piva stojí. Při vstupu do objektu pivovaru se vám naskytne pohled na výčep a jednu z největších restauraci v České republice vůbec. Pro naši třídu byla objednána prohlídka celého pivovarského komplexu, a tak jsme mohli vidět prostory, mezi které patří například kabaret, rytířský sál, muzeum pivovaru a varna.

Samotné flekovské pivo se vaří podle původní receptury, bez přidání dalších ingrediencí. Tím, že není pasterizované, vydrží čerstvé maximálně 3 týdny, což je jeden z důvodů, proč toto pivo nenajdete v žádném supermarketu. Chcete-li tedy poznat originální chuť tohoto vyhlášeného piva, nezbývá vám, než se vydat na tuto "nezapomenutelnou" exkurzi. Rodina Fleků se snaží si stále udržet tradici, kdy návštěvníci nejdříve projdou celým pivovarem a nakonec zakončí návštěvu v místní restauraci, jak jinak, než s půllitrem flekovského piva.                                                                                           K.Uhlářová, septima

A názory zúčastněných studentů z 3.A ….

Návštěvu pivovaru U Fleků jsme očekávali s nadšením. Vždyť mezi námi jsou velcí milovníci tohoto lahodného moku! No, dokážete si snad představit zapití „vepřa-knedla-zela“ jiným nápojem?! Flekovský tmavý 13° ležák je vyráběn z vody, chmele a čtyř druhů ječmenného sladu bez použití jakýchkoliv konzervačních přípravků i umělých barviv. Ani jedna ze surovin se nedováží, všechny jsou z ČR. Chloubou podniku je historická varna s největším unikátem, chladící vanou, která je jediná v Česku. Měli jsme štěstí, že jsme přišli v den, kdy se pivo vařilo a mohli jsme vidět celý proces výroby.

Následovala návštěva Klementina. Navštívili jsme Zrcadlovou kapli, Barokní knihovnu a nakonec i Hvězdárenskou věž, kde se nám naskytl nádherný pohled na celou Prahu.

Vše bylo perfektní a přálo nám i počasí. Všem zúčastněným se celá exkurze velice líbila, děkujeme.

Studenti 3.A

 

 

Úspěchy našich studentů

Těší nás výborné výsledky našich žáků v okresním kole biologické olympiády.   V kategorii C obsadili 1. místo tercián J. Neuhöfer a 2. místo M. Barták z kvarty. V kategorii D získal 1. místo O. Poncar, žák sekundy, na 2. místě se umístila K. Podlucká a na 4. místě M. Šetková, obě žákyně primy.

Blahopřejeme!                                                                                                                                                            dř     

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena