Gymnázium Říčany – Komenského náměstí

31. 5. 2023

Den Země

V pátek 21. dubna pořádalo Gymnázium Říčany již tradiční akci s názvem Den Země. Tento svátek současně probíhající ve více než 190 zemích světa se každoročně slaví 22. dubna, a to už od roku 1970. Jeho posláním je aktivovat ekologická hnutí po celém světě a upozornit na problémy související s ochranou životního prostředí. To se povedlo i žákům gymnázia, kteří si nejen pro své vrstevníky, ale i pro předškoláky a nejmladší školáky připravili spoustu stanovišť, která dětem hravým a kreativním způsobem přiblížila zmiňovanou tematiku. Děti si mohly vyzkoušet třídění odpadů, zasazování rostlin, poznávání nerostů a mnohé další. Dokonce měly možnost vstoupit do virtuální reality pomocí speciálních brýlí. Většina stanovišť se nacházela venku, a protože počasí akci přálo, byla velmi vydařená. To ostatně tvrdili i návštěvníci, mezi které patřily například děti z MŠ Sluníčko, ZŠ Mirošovice, ZŠ Senohraby, ZŠ Mnichovice, 1 ZŠ Říčany nebo ZŠ Nerudova. Akce se dohromady zúčastnilo přes 250 žáků, a tak příští rok zase na viděnou.

Anička Kloučková V7

Videozáznam z DZ – autorka A. Kloučková, ke zhlédnutí na webových stránkách školy nebo zde:
https://drive.google.com/file/d/1SRCDys4lt31OVzmcHXqUjCqZnsgIHqzl/view

 

Změna klimatu

Poslední týden v březnu se tři třídy gymnázia zúčastnily přednášky na téma Změna klimatu pod vedením Mgr. K. Čihákové z Muzea Říčany. Společně jsme diskutovali o problematice změny klimatu. Pro žáky byly připraveny velmi zajímavé materiály, které během dne účastníci využili. Nezůstali jsme však jen u teorie, ale zúčastnili jsme se zábavných aktivit, které doplňovaly kompletní prezentaci. Mezi tyto aktivity patřila např. výroba zdravých pomazánek z červené řepy nebo cizrny, přehlídka ekologicky šetrné módy či zapojení do programu Překvapte Říčany. Výstupem projektu byl flipchart klimatických změn, který obsahoval všechny důležité body k tomuto tématu. Děkujeme paní Čihákové za velmi pěknou a přínosnou akci.

Vojtěch Nevický, Tomáš Kněž C1

 

Geopark

Ve středu 3. května se žáci kvarty vydali na exkurzi do říčanského Geoparku. Zde jsme se zúčastnily environmentálního programu Pestrý svět minerálů a hornin. Na místě jsme byli přivítáni RNDr. J. Švandovou, která nás seznámila s plánem akce. Byli jsme rozděleni na týmy, jež se musely pokusit najít v geoparku určitou horninu a správně ji zařadit do systému hornin. Navštívili jsme laboratoř, kde jsme se například dověděli, jak se určuje složení hornin, v polarizačním mikroskopu jsme si prohlédli tenké výbrusy hornin, které pomáhají v určování jejich složení, a byl nám předveden rychlý růst krystalů. Další úkol na nás čekal v jeskyni, kde jsme měli najít krabici s nerosty, které jsme poté na základě stanovení jejich fyzikálních a chemických vlastností měli určit. V závěru programu týmy prezentovaly svoje výsledky ostatním skupinám a dověděli jsme se správná řešení.

Myslím, že mohu za všechny spolužáky říci, že jsme se dověděli spoustu nových a zajímavých informací a že nás všechny exkurze velmi bavila. Děkujeme a těšíme se na další, které nás v budoucnu čekají

Anežka Kindlová, kvarta

Změna klimatuGeoparkGeoparkGeoparkDen ZeměDen ZeměDen ZeměDen ZeměDen Země

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena