Hazard v Říčanech v následujících letech skončí

30. 9. 2019

Říčany se připojily ke zhruba pěti stům obcí, které zakázaly na svém území provozování hazardních her. Výsledky studie (Nadační fond proti korupci) i praxe měst jasně dokazuje, že pokud města hazard omezí či úplně zakáží, sníží se ve městech kriminalita. Závislost, která je s hraním automatů spojená, má vážné společenské dopady, kterým je lépe předcházet, než řešit její následky.

Dluhy, následné exekuce majetku, negativní vliv na rodinu, rozpad partnerských vztahů, problémy v práci, to jsou většinou následky gamblerství. Často je v souvislosti s touto závislostí zmiňována i zvýšená kriminalita a narušování veřejného pořádku ve městech, kde jsou herny provozovány. Omezit tato společenská rizika má nová vyhláška, která stanovuje úplný zákaz provozování hazardních her na celém území města Říčany.

„Konec tolerance hazardu - zejména úplný zákaz výherních automatů už mělo zastupitelstvo několikrát na stole. Pro podporu vyhlášky se ale nikdy nenašel potřebný počet hlasů. Až teď,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „A jsem tomu rád. Ukázalo se, že některé potíže neodstranil ani nový loterijní zákon, který výrazně zpřísnil provozování.“  

Provozování hracích automatů v hernách, kasinech či různých typech restauračních zařízení zvyšuje kriminalitu. Prokázala to studie Nadačního fondu proti korupci a sdružení Naši politici, která srovnala ukazatele kriminality a hazardu u všech měst České republiky s více jak pěti tisíci obyvateli.

Proti dlouhému výčtu negativních dopadů hazardu na životy jednotlivců, rodin i celou společnost, stojí jediné „pozitivum“, a to je příjem do městské kasy. V loňském roce přiteklo do městské kasy z daně z hazardních her bezmála osm milionů korun.

„Jde o peníze, které jsou často spojené s lidským neštěstím, závislostí, drobnou kriminalitou… Přijde mi trochu amorální po takových penězích prahnout a říkat, že je to dobrý příjem do rozpočtu. Není,“ vysvětluje starosta Kořen.

Dosud mělo město platnou obecně závaznou vyhlášku z roku 2013, kterou určovalo místa, kde mohou být provozovány loterie a jiné podobné hry. Na území města v současné době funguje pět z původně povolených patnácti míst. Herna Kryšpín, Cotton Club, Riviera a Eso mají platné povolení do června 2022, herně Florida vyprší platnost již posledního ledna 2021. Provozovatelé tedy mají čas se připravit na úplný zákaz.

Pro vyhlášku hlasovalo v září čtrnáct zastupitelů z osmnácti přítomných. Proti vystoupil zastupitel J. Kozák (ODS). Konstatoval, že samotný zákon z roku 2016 je poměrně přísný a domnívá se, že narušování veřejného pořádku se dopouštějí spíše hosté podniků restauračních zařízení, kde se podává alkohol. Hazardní hry se podle jeho názoru nevymýtí a město se podle něho připravuje o peníze. Provozovatelů heren se zastala i další zastupitelka ODS K. Egidová, když připomněla, že se podniky spolupodílely na pořízení bezpečnostních kamer v podnicích v době, kdy to ještě nebylo povinností.

Úplný zákaz naopak podpořili v diskusi i v hlasování zastupitelé Klidného města i zastupitelé STAN, pro byl i Finanční výbor, který projednal dopad do rozpočtu a přijetí vyhlášky doporučil.

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena