Heureka! Říčanský talent opět trousí perly!

26. 2. 2015

Už jsem měl strach, že jsem necitlivě urazil našeho Václava přirovnáním k věhlasu pouhého Járy Cimrmana. Václav se však všestranností řadí snad k největším Václavům, co kdy na Říčansku žili! Nejenom, že se vyzná v poměrech našeho města, ale ve svých dílech používá nejmodernější americkou techniku literárních zkratek jako KV, KM, MZ. Jen bych doporučil trochu opatrnosti v evtl. použití KZ. Na to jsou naši sousedé za někdejší ŽU /železná opona/ poněkud citliví.

Jenomže to jsou jen zanedbatelné zásluhy páně Václava. On dobře ví, kdo hrubě porušuje zákon, z toho plyne, že je nejspíš i znalý kdo jej porušuje hladce nebo polohrubě. Kdo potřebuje potrestat, kdo se musí komu omluvit. Nepochybně tím přispívá k vybroušení nejlepších vztahů mezi našimi občany. Dovolil bych si dokonce v této souvislosti navrhnout Městu /zkratku bohužel neznám/, aby do rukou velkého Václava soustředil moc zákonodárnou s výkonnou. Proč vyhazovat peníze na obojí, když to stačí soustředit do rukou tak povolaného? Jakby jen povolaného, Nejpovolanějšího!

Bezesporu nejvyšší zdatnost projevuje pan Václav v literatuře. Uvádí v život češtinářské novotvary jako je „starák“ /ve vysvětlení zde kulhá i Ottův slovník/. V novotvarech rodného jazyka proto lze tedy Václavovo dílo přirovnat k dílu Konstantinově či Metodějově! Břitkost jeho feuilletonů a vytříbená dikce zas snesla porovnání s dílem Havlíčkovým nebo Nerudovým. Ostrým pohledem rozezná blábol od skutečných literárních hodnot, tedy samozřejmě jeho!

A tak bych chtěl poprosil redakci, aby mu trvale přidělila rubriku, kam by mohl pravidelně přispívat pod svoji značkou, podobné té, jakou měl právě Neruda v proslavených „Trojúhelnících pod čarou“. Aby nám však nebylo vyčítáno epigonství, dovolil bych si skromně navrhnout: „Kosočtverec na čáře“

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena