Historie v obrázcích

31. 3. 2023

Dominanta Štefánikovy ulice – někdejší okresní nemocenská pojišťovna a dnešní poliklinika – v prostředí, jak je neznáme. Při porovnání snímku z roku 1925 (nahoře) a fotografie pořízené o několik desítek let později je patrné, že v sousedící Sokolské ulici vysadili naši předkové při dalších úpravách silnic a chodníků stromy.

Na mladším snímku vidíme, že část ulice směrem k ulici Jiráskova lemovaly dřív javory. Na levém kraji starší fotky si pak všimněte části budovy, která už dnes nestojí v původní podobě – Bia Sokol, jehož podstatná část vyhořela v roce 1950.  Vznikl zde společenský dům, dnes budova slouží jako škola a jídelna. A jak to bude v letech příštích? Právě Štefánikovu ulici a její nejbližší okolí představuje nová vizualizace na výstavě Tvořiště v Muzeu Říčany v takové podobě, aby byla přívětivá nejen pro lidi a dopravu, ale i pro rostliny a živočichy. Přijďte se do muzea zamyslet nad městem budoucnosti.

Foto: archiv Muzea Říčany

 

Prosíme vlastníky historických fotografií (od 19. století do doby po listopadu 1989), kreseb nebo malovaných obrazů s regionální tematikou o zapůjčení či darování muzeu.  Zapůjčené předměty budou po naskenování v pořádku vráceny majiteli. Přispějete tak k dokumentaci podoby města a okolí.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena