V projektu Řídím Říčany plánujeme až 10 hlasování ročně

1. 5. 2015

Na 8 důležitých otázek odpovídal za Říčany radní Vladimír Polánský a za D21 Dominik Jandl

 

 

1. Dominiku, co je Demokracie 2.1?    

DJ: D21 je nástroj usnadňující téměř jakékoli kolektivní rozhodování. Vedení obce se může obyvatel ptát na jejich preference. Občanům umožňuje ovlivňovat dění v nejbližším okolí. Naším cílem je zefektivnění a zrychlení rozhodovacích procesů v obcích a nejen v nich. D21 chce zvýšit spoluúčast občanů na veřejném dění, zprůhlednit rozhodování obcí za využití moderních technologií. D21 se vyvinula z návrhu hlasovacího systému, jehož autorem je matematik Karel Janeček.

2. Co je na tomto hlasování unikátní a jak probíhá?

DJ. Unikátní je tzv. efekt více hlasů. Rovnocenných hlasů má člověk víc. V týmu často říkáme, že díky D21 může člověk říci místo slova hned celou větu. Je to jednoduchá, a přesto velmi přelomová věc, která přináší konsenzuálnější výsledky, s nimiž je spokojena větší část hlasujících. Zároveň nikdo nemusí volit “menší zlo” - tedy řešení, které sice nikdo nechce, ale je ‘nutné’ ho zvolit. Kromě toho lze využít i minusových hlasů - lidé tak mohou říci, co nechtějí.

3. Jak se Říčany staly vaším partnerem? A jak se do toho zapojila univerzita ve Stanfordu?

DJ: Pro testování naší platformy jsme oslovovali progresivní obce. S Říčany jsme za velice krátkou dobu došli nejdále. Vedení obce je otevřené, má kreativní nápady a uvítalo možnost dlouhodobě se podílet na vývoji nástroje, jehož cílem je zapojit obyvatele do rozhodování. Když se o naší spolupráci dozvěděli odborníci ze Stanford University, kteří jsou v dané problematice lídry v USA a s nimiž úzce spolupracujeme, velmi je to zaujalo. Rádi by se podíleli na analýze dat a dost možná se na některé z voleb přijedou podívat.

4. Kdo se hlasování může účastnit?

VP: Cílem projektu „Řídím Říčany“ je zapojit občany do rozhodování o věcech veřejných a získat jejich názor na různé akce a aktivity města. Do hlasování se může zapojit každý, kdo překročil stáří 15 let.

5. Jak se do hlasování přihlásit a jak mohou hlasovat lidé, kteří nemají k dispozici vlastní počítač nebo chytrý telefon?

VP: Předpokladem pro zapojení občana do hlasování je jeho registrace do volebního systému.  Registrace bude probíhat pomocí vyplněného registračního formuláře a ověřením totožnosti žadatele. Každý registrovaný volič dostane buďto mailem nebo na mobilní telefon přístup do hlasovací aplikace nebo kód pro hlasování papírovou formou. Občané, kteří nemají k dispozici počítač nebo chytrý telefon, budou moci hlasovat na několika kontaktních místech MÚ.

6. Jaký vliv budou mít výsledky hlasování občanů na rozhodnutí města?

VP: Zapojení občanů do rozhodování o aktivitách a projektech města neznamená, že se tím nahradí kompetence zastupitelstva. To není samozřejmě možné ze zákonných důvodů. Občané budou hlasovat o vybraných akcích a projektech města a výsledky hlasování budou sloužit jako významný doporučující hlas pro zastupitelstvo. Dovedu si představit, že zastupitelé se při svém hlasování budou doporučeními občanů řídit.

7. Kdy se uskuteční první hlasování a o čem budou lidé hlasovat?

VP: Podle plánu zahájíme projekt „Řídím Říčany“ 15. května tohoto roku. Půjde o první testovací hlasování o takzvaných „soft projektech“. Lidé budou rozhodovat o tematickém zaměření připravovaného filmového festivalu a o hudebním koncertu pro říčanské školy. Potom přijdou na řadu otázky o využití investičních prostředků. Občané například rozhodnou, jestli chtějí postavit cyklostezku, opravit chodníky nebo postavit dětské hřiště.

8. Jak často se budou volby konat?

VP: Na tuto otázku nedovedu v současnosti přesně odpovědět. Myslím, že se bude volit podle potřeby. Uvidíme, jaké budou zkušenosti, výsledky a zájem občanů. Odhaduji, že časem může být v jednom roce okolo 10 hlasování.

 

Hledáme dobrovolníky! Zn: Řídím Říčany

Říčany rozjíždí projekt hlasování Říčany 2.1, v rámci kterého chtějí zapojit občany do rozhodování o různých aktivitách i investičních projektech ve městě.

Přidejte se k našemu týmu a pomozte nám s oslovováním a registrací občanů na několika místech v Říčanech. Dobrovolnická akce bude zahájena 15. 5. 2015 a potrvá cca měsíc. 

·         Je ti alespoň 18 let?

·         Jsi komunikativní, pečlivý a zábavný?

·         Chceš se podílet na unikátním projektu ve spolupráci se Stanford University s týmem D21 Karla Janečka?? 

·         Chceš dostat originální tričko, reklamní dárky města Říčany a soutěžit o zajímavé ceny?

Jestliže tě nabídka zaujala, pošli do 10. května 2015 na e-mail: adela.ambrozova@ricany.cz svoje jméno, bydliště, datum narození, e-mail, telefon a případně životopis. Moc děkujeme za Tvou podporu a brzo se ti ozveme. 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena