Hledáte zařízení pro seniora? Vyhněte se obloukem Škvorci!

1. 7. 2016

Reakce Vladimír Ryvola a Helena Čamrdová Říčany

        Při rozhodování, komu svěřit do péče naší matku Radmilu trpící alzheimerovou chorobou 2. Stupně, jsme zvolili Sanatorium Topaz ve Škvorci. Nebylo v našich silách poskytnout jí péči 24 hodin denně. Avízovaná specializace a blízkost zařízení rozhodly o umístění matky právě zde. Člověk udělá v životě mnoho chyb, tato se po čase jeví jako naše největší.

        Matce se stal vážný úraz (napadení jiným klientem). Došlo k rozsáhlým zhmožděninám téměř po celém těle. Službu konající lékař nezkonstatoval žádný důvod pro zajištění odborného lékařského vyšetření i přesto, že při pádu mohlo dojít např. k vnitřnímu krvácení. Rodina byla o mimořádné události informována až třetí den. Bylo nám oznámeno, že došlo k banálnímu pádu a že odvezou matku na rentgen. (Před touto událostí matka neužívala žádné léky a pohybovala se bez jakýchkoli kompenzačních pomůcek). Přesto, že zdravotní stav matky se den ode dne horšil, rodina byla informována o opaku. Na razantní tlak můj a mé sestry byla matka převezena po 8 dnech do nemocnice v Říčanech ve stavu ohrožujícím život. S infekcí v těle, běžným způsobem nezměřitelnou glykemií, dehydratací organismu, zlomeninou obratle a stydké kosti, ležící, nekomunikující.

Na kterou stranu se zhoupnou misky vah - život či smrt - ukáže čas.

       Vedení sanatoria jakékoli zanedbání lékařské péče odmítá. MUDr. Alexandr Kučera (jednatel společnosti), naopak tvrdí, že péče o naší matku byla nadstandardní. V čem? Z oficiálního vyšetření věci ze strany policie ČR nemají evidentně ve Škvorci strach. Dle sdělení MUDr. Kučery se tak stalo již mnohokrát a vždy měl zdravotní dokumentaci v pořádku. Na dotaz, proč nebyla zavolána rychlá zdravotnická pomoc, nám jednatel zařízení řekl, že by se jim v Říčanské nemocnici vysmáli a že pacienty z Topazu nechtějí přijímat. Máme ověřeno, že toto tvrzení se nezakládá na pravdě.

Pokud by toto sdělení pomohlo byť jediné rodině při rozhodování o umístění svého blízkého do tohoto zařízení, jsem tomu rád.

        Závěrem chceme poděkovat zdravotnickému personálu interního oddělení nemocnice Říčany za péči, kterou věnují naší matce a pomáhají jí v jejím nejdůležitějším boji v životě.

Vladimír Ryvola a Helena Čamrdová, Říčany

 

Dne 23. 6. naše milovaná maminka přes veškerou snahu a péči interního odd. v Říčanech zemřela.

Děkuji ošetřující lékařce Lucii Benešové a celému kolektivu interního odd.

Dcera Helena Čamrdová

 

Jednatele společnosti Alexandra Kučeru i jeho sekretariát oslovila redakční rada se žádostí o vyjádření k problému.

Do termínu uzávěrky tohoto čísla žádná reakce ze strany Sanatoria Topaz nepřišla.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena