Hmyzí hotel

31. 3. 2023

Hmyzí domky nebo hmyzí hotely se v poslední době stávají součástí zahrad. Je to módní záležitost, nebo mají skutečný dopad na obyvatele zahrad?

Pravdou je, že hmyz, který byl součástí naší krajiny, ve velkém zmizel a stále mizí. Souvisí to se změnou hospodaření na polích a také v zahradách jak ve městech, tak na venkově. Původně pestrá mozaika malých různorodých políček, mezí, alejí a luk byla nejprve přeměněna v uniformní lány. Dnes navíc tyto lány zemědělci pravidelně ošetřují postřiky právě proti hmyzu.

Dříve lidé zahrady běžně osazovali ovocnými stromy a mezi nimi nechávali kosenou louku. V části zahrady býval dvorek s domácími zvířaty. Dnes velkou plochu zahrad zabírají stále sekané trávníky, bazény nebo vydlážděné plochy. Na takové zahradě většina hmyzu nenajde ani potravu, ani místo pro svůj složitý vývoj od vajíčka k dospělci.

Budování hmyzích domků tedy není jen módní výstřelek, mnohdy takové domky vytvářejí podstatné stanoviště, které může hmyz využít k životu. V zahradě představují nejen okrasný prvek, ale navíc jsou užitečné.

Hmyzí domek nemusíme kupovat, můžeme ho sami vyrobit, a to na tisíc způsobů. Velikost dřevěné konstrukce zvolíme podle umístění a naplníme ji různými druhy materiálu. Použít můžeme rákosová stébla, suchou trávu, slámu, mech, nalámané klacíky, bezové větve, stonky slunečnic nebo divizny, staré děrované cihly, dřevěná polínka s navrtanými otvory, šišky a tak podobně.

Takový domek se stává důležitým náhradním biotopem, který může využít několik stovek druhů našeho samotářského hmyzu. Většinu z těchto „hmyzáků“ v zahradě oceníme. Některé druhy se postarají o opylování, jiné pomohou zabránit přemnožení nevítaného hmyzu.

Jsou to například škvoři, kteří se živí kromě mšic také sviluškami. Vosíci, útlé vosy s úzkým zadečkem, které loví drobný hmyz. Na člověka neútočí ani tehdy, když se k nim přiblíží. Zlatoočka – larvy i dospělci se živí mšicemi a hotel jim slouží jako zimoviště. Stejně využívají hotel i slunéčka. Jejich larvy i dospělé berušky zkonzumují za život až čtyři tisíce mšic. Dutiny a otvory v hmyzím hotelu využijí samotářské včely.

Příkladem včely samotářky, kterou můžeme potkat v Říčanech, je zednice rohatá (Osmia cornuta). Tato na jaře první aktivní včela vylétá už na přelomu března a dubna. Samice několik dní po páření začínají sbírat a do hnízda ukládat pyl s nektarem. Do jedné dutiny umístí až pět vajec. Hlouběji umísťuje oplodněná vajíčka, ze kterých se vylíhnou samice. Z neoplodněných vajíček se vylíhnou samci. Dutiny nakonec zazdí hlínou. Z vajíček se líhnou larvy, které spotřebují zásoby. Poté se zakuklí, prochází několika vývojovými fázemi a jako dospělý jedinec zůstane zednice uvnitř neporušeného kokonu přes zimu.

 

Jakub Halaš

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena