Holky přes La Manche

5. 7. 2021

Je říjen 2020. Pandemie Covidu opět nabírá na síle a vláda vydává nařízení o uzavření bazénů. Po měsíci intenzivního trénování jsme opět „na suchu”. Co teď?

Pocit beznaděje střídají šílené nápady. Jeden ale tak šíleně nevypadá. Zkusíme to venku, bazény nám přece nezavřou napořád.

A tak to všechno začalo. Bylo nás šest plavkyň, které to nechtěly vzdát. Na začátku to vypadalo, že se jen chvilku budeme koupat ve studené vodě. Dnes je to už nějaký pátek a z nápadu přečkat pár týdnů bez bazénu a přesto ve vodě je šílený plán, který se řítí do finále. V srpnu se pokusíme přeplavat La Manche jako štafeta. Pravidla pro přeplavby nám nedovolily - vzhledem k našemu věkovému složení - plavat v šesti a tak je nás dnes již osm. No a 21. 8. 2021 se postavíme na břeh kanálu a pustíme se do toho. Pokud kanál zdoláme, budeme sedmá štafeta s českou účastí, která kdy kanál přeplavala.

A kdo že vlastně jsme?

 

KAČKA HOŠKOVÁ

Kačka je nejstarší členkou oddílu.

Kolikatery máš plavky?

Na otužování jsem si na podzim, když jsme s tím začaly, vyhradila jedny plavky, které už se mnou něco zažily, a doufám, že ještě vydrží. Moje sbírka plavek celkem činí 17 kusů.

TERKA BÖHMOVÁ

Terka je držitelkou tří medailí z poslední letní olympiády dětí a úřadující mistryní republiky na 50 m VZ.

Jak rychle plaveš - uplaveš žralokovi?

Moje maximální rychlost je 6,9 km/hod, ale rychlost žraloka je až 50 km/hod. Tím pádem mu neuplavu, ale našla jsem si pár rad, co dělat při setkání se žralokem.

DANČA SOUMAROVÁ - Danča je v oddíle mezi holkama „služebně nejmladší“.

Ještě pořád se bojíš, že se utopíš?

Toho, že se utopím, se už tolik nebojím. Spíš mě trápí pocit, že kolem mě budou plavat ryby, které mi kdykoliv můžou ukousnout palec!

KATY TOMKOVÁ - Katy je velkým talentem a to nejen na plavání. Sbírá medaile a zatím nemá titul mistryně republiky jen kvůli smůle - vždy ji zaskočila zlomená ruka či chřipka.

Co upečeš dobrého na kanál?

Na kanál začnu péct minimálně měsíc předem. Nejen, že nebude tolik času díky intenzivní plavecké přípravě, ale jede s námi Emma! Ráda bych La Manche přežila ve zdraví a s hladovou Emmou by to mohl být velký oříšek. Pořádný dort bude potřeba jak na oslavu možného zdolání kanálu, tak Emminých 18. narozenin.

EMMA GEBAUEROVÁ

Emma je jednou ze skalních členek plaveckého oddílu již od jeho založení.

Vydržíš hodinu bez jídla?

Během plavání v rybníku se několikrát nalokáte zelené vody smrdící po rybině a plné všemožných zelených částic (radši nechci vědět, co v té vodě všechno plave). Žaludek vám to hezky vypláchne a jste ještě rádi, že to v sobě všechno udržíte. Na La Manche navíc budou vlny a loď se bude houpat. Jak řekla naše trenérka, musíme se naučit zvracet do vody a ono to půjde. Sama nevěřím tomu, že to říkám, ale bude to asi poprvé, kdy se hodinu bez jídla obejdu.

RA PROŠKOVÁ

Barča je nejhouževnatější a nejusměvavější členkou oddílu.

Už umíš kliky?

Jelikož náš malý kudrnatý satan Katy vymyslela challenge, kde jsme každý den měly udělat 100 kliků, tak jsem se je poměrně naučila. Sice to bolelo, ale zesílily mi ruce a udělala jsem fyzické testy na střední školu.

ŠA ULIPOVÁ

Je šikovná kraulerka. Jenom bude muset plavat rychle, aby stihla svatbu kamarádky.

Myslíš, že se dá La Manche zvládnout sólo bez tréninku?

Myslím, že La Manche je už dost velké sousto, na to, aby ho kdokoliv plaval bez nějaké přípravy. Na druhou stranu, při takhle dlouhých tratích podle mě hraje hlavní roli psychika a odhodlání. Když to nemáš v hlavě srovnané, neuplaveš nic.

SÁRA KAZÍKOVÁ

Česká plavkyně, která je držitelka několika rekordů a účastnicí olympijských her, je trenérkou štafety.

Kdo nejvíc v týmu frfňá?

Největší frfňa je Katy. Až bude mistrovství světa ve frfňání, tak Katy bude druhá. Proč ne první? No protože je to frfňa! Naštěstí zatím zůstává u toho frfňání, jakmile začne klást odpor, budu muset zakročit.

Tak to jsme MY, šílené holky, co mají šílený sen a rozhodně si ho splní! Nebude to jednoduché a máme před sebou ještě spoustu práce. Být u toho s námi nebo nás podpořit můžete na našem webu https://holkypreslamanche.webnode.cz/.

Vlaďka Lipovská

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena